4.8 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticole6 motive frecvente de ce se usucă pomii după plantare

6 motive frecvente de ce se usucă pomii după plantare

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Uscarea pomilor tineri după plantare este o problemă frecvent întâlnită, însă aceasta poate fi evitată printr-o atenție sporită la materialul săditor, perioada de plantare, modul de plantare și întreținerea ulterioară.

Mai jos sunt prezentate principalele cauze ale uscării pomilor și soluțiile pentru a preveni acest fenomen.

De ce se usucă pomii după plantare

Calitatea materialului săditor: Materialul săditor de proastă calitate este una dintre cele mai frecvente cauze ale eșecului plantării. Rădăcinile deshidratate sau deteriorate nu pot asigura pomului umiditatea și nutrienții necesari.

‹ adv ›

Achiziționarea pomilor de la pepiniere certificate reduce semnificativ riscul de a cumpăra un material săditor de calitate inferioară.

În plus, în cazul achiziționării materialul infectat, nu există soluții pentru a remedia problema. Astfel, analizați minuțios materialul săditor.

Este important să evitați pomii cu rădăcini dezgolite sau rănite și să examinați atent sistemul radicular pentru semne de boli, cum ar fi petele negre sau zonele putrezite.

de ce se usucă pomii după plantare

Plantarea incorectă: Modul în care se plantează un pom este la fel de important ca și calitatea acestuia. Printre greșelile frecvente se numără:

  • Distribuirea necorespunzătoare a rădăcinilor: Dacă rădăcinile sunt înfășurate în jurul axei, pomul poate întâmpina dificultăți în creștere. Ele trebuie distribuite uniform în groapa de plantare.
  • Utilizarea îngrășămintelor chimice la plantare: Îngrășămintele în cantități prea mari pot împiedica absorbția apei și a nutrienților.
  • Adâncimea de plantare: Pomii plantați prea superficial sau prea adânc riscă să se usuce. Punctul de altoire trebuie să rămână la nivelul corect față de sol.
adancime plantare pomi

Vezi mai multe despre Plantarea pomilor toamna – sfaturi de luat în calcul.

Factori climatici și soiuri neadaptate: Fiecare zonă climatică are perioadele sale optime de plantare și soiuri recomandate. Alegerea unui soi aclimatizat pentru regiunea respectivă ajută la evitarea problemelor legate de îngheț, boli sau stres climatic.

În general, toamna și primăvara sunt cele mai bune perioade pentru plantare.

Dezechilibrul între sistemul radicular și coroană: În pepiniere, sistemul radicular al pomilor este echilibrat cu dimensiunea coroanei. La replantarea unui pom mare, este necesar să scurtați ramurile pentru a reduce sarcina asupra rădăcinilor.

Depozitarea și transportul necorespunzătoare: Chiar dacă pomii sunt sănătoși la achiziționare, transportul și depozitarea incorecte îi pot deteriora. Este important să protejați rădăcinile de deshidratare sau deteriorare în timpul acestor etape.

Deteriorarea scoarței: Scoarța poate fi afectată de rozătoare (șoareci, iepuri de câmp) sau de echipamente agricole, cum ar fi freza. Acest tip de daune poate duce la moartea pomului.

combatere rozatoare pomi

Îngrijirea post-plantare: Nu uitați să tasați bine solul din jurul pomului după plantare, să udați bine pomii și să monitorizați starea acestora ulterior.

plantarea pomilor toamna

Recomandări pentru o plantare reușită

  • Achiziționați pomi din surse certificate, verificând cu atenție rădăcinile și trunchiul pentru semne de boală sau deteriorări.
  • Transportați și depozitați pomii corespunzător pentru a evita deshidratarea sau alte daune.
  • Alegeți perioada de plantare potrivită zonei climatice și optați pentru soiuri aclimatizate.
  • Plantați pomii la adâncimea corectă, cu rădăcinile bine distribuite și fără a adăuga îngrășăminte chimice direct în groapa de plantare.
  • Protejați scoarța pomilor de rozătoare și de alte daune mecanice prin instalarea de bariere fizice sau utilizarea de substanțe repelente.
Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Buzăul își consolidează sectorul agricol cu două ferme de reproducție noi

Două dintre cele zece ferme construite cu banii accesați...
‹ adv ›

Scăderea vânzărilor de tractoare: Cauze și efecte

2024 se anunță cel mai prost an după 2016 pentru producătorii de tractoare și mașini agricole, ale căror vânzări...

Marius-Dan Sîiulescu: 2024 a fost un an dificil pentru Romsilva

Anul 2024 a fost unul dificil pentru Romsilva având în vedere criza de pe piaţa lemnului şi problemele întâmpinate...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole