Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe teritoriul României, ţara fiind considerată roşie din punct de vedere al restricţiilor, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.
Ea a subliniat că o parte dintre procesatorii români care au expediat produse crud-uscate şi carne tocată către Marea Britanie, unde este cea mai mare comunitate de români, au înregistrat pagube economice însemnate din cauza blocării exporturilor.
Deşi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a intervenit atât la nivelul serviciilor veterinare din Marea Britanie cât şi prin reprezentanţa României la Bruxelles, răspunsul primit deocamdată este unul negativ.
Reprezentanţii ANSVSA au anunţat recent că pesta porcină africană înregistrează un regres semnificativ din punct de vedere al numărului de focare, fiind deja iniţiate discuţii cu Comisia Europeană pentru a scoate în partea roz a restricţiilor judeţele unde timp de un an de zile nu au fost înregistrate focare.
În opinia Danei Tănase, o astfel de decizie de a trece anumite judeţe din zona roşie în zona roz ar fi foarte bună pentru că unităţile de procesare a cărnii din aceste judeţe ar putea exporta.
Pe de altă parte, şi exportul de salamuri crud-uscate către SUA este blocat în prezent pentru procesatorii români, în condiţiile în care doar în februarie anul acesta exportul a fost reluat, după o muncă de ani de zile.
Dana Tănase susţine că pentru exportul din Statele Unite procesatorii români îndeplinesc „absolut toate condiţiile”, dar SUA au venit cu nişte „măsuri draconice”.
Întrebată dacă există vreo şansă să se obţină până la finalul anului acordul pentru reluarea exporturilor în cele două ţări, după toate demersurile făcute, reprezentanta ARC nu s-a arătat prea optimistă.
Potrivit datelor ANSVSA, pe teritoriul României sunt active 25 de focare de pestă porcină africană, în timp ce în anii precedenţi s-au consemnat peste 1.000 de focare active. Pesta porcină africană a apărut în România în anul 2017.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.
Aceasta nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă are un impact la nivel social şi economic. Citește mai multe știri agricole accesând acest link.