-2 C
București
marți, 19 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDavid Bell - Cultivatorul de cereale al anului în Scoția: „Nu vreau...

David Bell – Cultivatorul de cereale al anului în Scoția: „Nu vreau să forțez solul”

David Bell este un fermier și manager agricol din Scoția, recunoscut pentru realizările sale în agricultură și declarat „Cultivatorul de cereale al anului” în Scoția, care a participat la forumul RALF 2024.

Acesta administrează două afaceri agricole de familie în estul Scoției centrale: J.C. Bell Ltd și Fairfield Farms, în total pe 500 de hectare. Iar mai multe despre reușitele sale ne-a relatat în cadrul unui interviu.

David Bell – randament record la orz pentru whisky și carne de vită livrată către retaileri majori

Sub conducerea lui David Bell, fermele au stabilit parteneriate semnificative cu nume notabile din industria alimentară și a băuturilor.

‹ adv ›

De exemplu, carnea de vită Aberdeen Angus produsă este furnizată către retaileri majori precum Marks and Spencer, Aldi și McDonald’s.

fermieri ralf

De asemenea, orzul cultivat de el, cu un randament record de 14,3 tone pe hectar, este utilizat în producția de whisky-uri renumite precum The Macallan și Johnnie Walker.

O mare parte din producția de cartofi a fermei sale se regăsește pe rafturile Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie. Pentru această cultură, identificarea varietăților potrivite și aplicarea exactă a îngrășămintelor cu azot sunt strategiile principale.

Solul, baza a tot ceea ce facem

David Bell ne-a spus că unul dintre obiectivele de lungă durată ține de îmbunătățirea calității solului, baza tuturor proceselor în fermă. Asolamentul, culturile de acoperire, utilizarea gunoiului de grajd sunt printre practicile cele mai simple și utilizate de către acesta.

„Unul dintre lucrurile care a devenit evident în ultimii ani, după pandemia de Covid-19 și sezonul ploios de anul trecut, este importanța de a avea ceva de vândut. Acest lucru nu este important doar pentru profitabilitatea afacerilor individuale, ci și pentru securitatea alimentară în general,” spune David.

Asolamentul include orz de toamnă, grâu de toamnă, orz de primăvară, mazăre și cartofi, însă ordinea, în urma provocărilor, este mai puțin rigidă.

„Singura regulă în fermă este ca între fiecare cultură de cartofi să existe cel puțin șase ani, uneori chiar șapte, dacă circumstanțele o cer. Nu vreau niciodată să forțez solul. Trebuie să fie un teren în condiția potrivită, pentru cultura potrivită și în anul potrivit”.

David Bell: Agricultura sustenabilă face diferența

Culturile de pauză sunt integrate în al treilea și al șaselea an, dacă este posibil, iar atunci când condițiile permit, David utilizează metode precum lucrarea minimă a solului, agricultura de precizie și semănatul direct pentru a reduce perturbarea solului și costurile de înființare a culturilor.

În plus, evită utilizarea insecticidelor pentru culturile de cereale și folosește instrumente finanțate prin programul Preparing for Sustainable Farming (PSF), inclusiv auditul gratuit privind stocarea carbonului în sol și prelevarea de mostre de sol.

„Beneficiile agriculturii sustenabile au fost evidente anul trecut. Deși aproape întreaga fermă a fost afectată, se putea observa cum sănătatea îmbunătățită a solului a făcut ca o mare parte din teren să fie mai ușor de lucrat. Terenul nou inclus în fermă, însă a fost o poveste diferită.”

Unele elemente ale regimului agricol extins sunt folosite, cum ar fi lucrarea solului în anii ce impun asta (la cultura cartofului), dar, în cea mai mare parte, David se bazează pe metode prietenoase, cum ar fi lucrarea minimă, gunoiul de grajd și creșterea animalelor pentru a îmbunătăți materia organică din sol.

Politicile de mediu, cea mai mare provocare

Fermierul spune că, una dintre provocările majore pentru fermieri a venit odată cu retragerea Marii Britanii din UE.

„Pe lângă mediul politic instabil, necesitatea de adaptarea în urma brexitului, adaptarea la politicile de mediu, la schimbările climatice e cea mai mare provocare pentru noi. Precum am menționat, avem drept scop creșterea rezilienței solului, fiind măsura principală de luptă cu schimbările climatice”.

Unificarea resurselor și consolidarea

david bell ralf
Sursă: aafarmer.co.uk

Pentru David, consolidarea reprezintă cheia în anii următori, având ca obiectiv îmbunătățirea sănătății solului pe cele 100 de hectare adăugate recent și menținerea profitabilității întregii ferme.

Urmează să analizeze întreținerea și înlocuirea utilajelor în următorii câțiva ani. Totuși, costul ridicat al echipamentelor agricole îl determină să își reevalueze strategia.

„Reziliența trebuie să existe în întreaga afacere, așa că îmi doresc să păstrez utilajele mai mult timp. Reparăm ce putem, în loc să ne bazăm pe o politică scumpă de înlocuire. Costul echipamentelor înseamnă că trebuie să rămână în fermă mai mult timp. Utilajele second-hand de calitate sunt greu de găsit, așa că păstrăm ceea ce știm că funcționează bine și investim doar atunci când există un beneficiu clar pentru afacere”.

  • Citește despre ->
  • RALF
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fermieră din Estonia: „Producem carne de vită 100% hrănită cu iarbă. Cererea mereu e înaltă”

Airi Külvet este o fermieră estoniană dedicată agriculturii sustenabile...
‹ adv ›

Ciprian Dascălu, BCR: România e cea mai expusă din UE la șocuri de ofertă pe zona de prețuri în agricultură

La Romanian Agriculture Leadership Forum - RALF, cel mai complex eveniment din România dedicat marilor fermieri, investitori și lideri...

Zile numărate până la RALF 2024. Agenda evenimentului

Pe 7 și 8 noiembrie, la JW Marriott Grand Hotel din București, va avea loc RALF 2024 – Romanian...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole