Experți, activiști și delegați ai tineretului din cadrul conferinței COP 29 subliniază importanța restabilirii sănătății solului ca soluție la schimbările climatice.
Solul este cel mai mare rezervor terestru de carbon, iar o analiză recentă realizată de mișcarea Salvează Solul a estimat că restabilirea sănătății solului agricol la nivel global poate capta 27 % din emisiile de carbon necesare pentru a menține încălzirea globală sub 2 grade.
Sănătatea solului este, de asemenea, esențială pentru securitatea alimentară și pentru prevenirea inundațiilor, a secetei și a incendiilor de vegetație.
Deși ideea că solul sănătos este o soluție climatică a lipsit din cadrul negocierilor, experții subliniază că sloganul COP 29 „Solidari pentru o Lume Verde” nu poate fi atins fără restabilirea sănătății solului.
Criza solurilor se agravează rapid: 40 % din terenurile globale sunt degradate, iar previziunile avertizează că 90 % din solul fertil ar putea dispărea până în 2050.
De asemenea, cu referire directă la România, Praveena Sridhar a adăugat:
În cadrul COP 29, o coaliție formată din 78 de ONG-uri globale, printre care Salvează Solul, 4per1000 și SEKEM, prezintă Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice recomandări de politici care subliniază necesitatea urgentă de a schimba major abordarea, cu scopul de a permite fermierilor să restabilească sănătatea solului.
Principalele recomandări de politici includ:
- Facilitarea accesului la finanțări climatice: Asigurarea că fermierii pot adopta practici durabile, restabilind sănătatea solului și crescând reziliența.
2. Transformarea terenurilor agricole în rezervoare de carbon: Redirecționarea fondurilor pentru a sprijini practicile care captează carbonul în soluri.
3. Mobilizarea investițiilor private: Stimularea agriculturii cu efect pozitiv asupra naturii prin fonduri de impact și instrumente de finanțare inovatoare.
4. Dezvoltarea sistemelor de sprijin pentru agricultori: Furnizarea de servicii de formare tehnică, acces la piață și subvenții pentru tranziție.
5. Integrarea solului în strategiile de finanțare climatică: Recunoașterea refacerii solului ca o soluție-cheie pentru atenuarea schimbărilor climatice și reziliență.
Raportul „Starea solurilor în Europa 2024”, publicat luna trecută de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, avertizează că 60-70 % din solurile europene, inclusiv cele din România, se confruntă cu degradarea, amenințând capacitatea UE de a-și atinge obiectivele în materie de acțiune climatică, biodiversitate și securitate alimentară.
Salvează Solul (susținută, printre altele, de UNEP, UNCCD, IUCN, WFP, UNFAO) este o mișcare globală care abordează criza solurilor și sprijină guvernele în elaborarea de politici privind sănătatea solului.
În ultimii 30 de ani, mișcarea a întreprins proiecte pe scară largă în sudul Indiei, sprijinind 250.000 de fermieri în tranziția către o agricultură regenerativă. Citește mai multe știri agricole accesând acest link.