OX2 România şi Nala Renewables au demarat lucrările de construcţie la parcul eolian Green Breeze, de 99,2 MW din judeţul Galaţi.
Proiectul a fost vândut către Nala Renewables în august 2024 şi, conform acordului, OX2 îl va construi şi opera în continuare, iar Nala Renewables va supraveghea aceste activităţi.
Situat în principal pe raza comunei Cuca, din judeţul Galaţi, Green Breeze este o investiţie majoră în viitorul energetic al regiunii şi al ţării.
Cu o capacitate de 99,2 MW, acesta va consta în 16 turbine Vestas V162-6.2 MW, a căror livrare va începe în vara anului 2025. Proiectul are asigurat accesul la reţea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023, iar punerea în funcţiune este planificată pentru anul 2026.
Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, country manager OX2 România, a subliniat că Green Breeze evidenţiază colaborarea de succes dintre autorităţile centrale şi locale şi investitorii în energie regenerabilă, pentru un viitor sustenabil al României.
Proiectul Green Breeze a fost achiziţionat în august 2024 de Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors şi Trafigura. Tranzacţia include un acord PPA pe 12 ani cu o corporaţie multinaţională.
Finanţarea proiectului este asigurată de Erste Group şi filiala sa, Banca Comercială Română. Aceste acorduri sunt confidenţiale.
Odată pus în funcţiune, OX2 va răspunde de managementul tehnic şi comercial al proiectului, de supravegherea operaţiunilor şi optimizarea producţiei, cu Nala’s Asset Management.
Se estimează ca producţia anuală de energie a parcului eolian să fie de 312 GWh, acoperind consumul anual de energie electrică a 51.000 de gospodării şi contribuind la o reducere de aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an.
Centrala electrică eoliană Green Breeze va fi echipată cu turbine Vestas iar lucrările civile, precum şi reţeaua de medie tensiune, inclusiv staţia electrică interioară, vor fi realizate de CJR Renewables.
Linia electrică subterană de 110 KV şi staţia electrică de racordare la Reţeaua Electrică de Transport vor fi realizate de către consorţiul Enevo Group-Siemens Energy. Proiectul a fost dezvoltat împreună cu Kompact Grid, care va continua să ofere asistenţă tehnică OX2 pentru faza de construcţie împreună cu Bilfinger Tebodin (OX2 owner’s engineer).
Nala Renewables este o platformă globală de energie electrică şi regenerabilă axată pe proiecte solare, eoliene şi de stocare a energiei în baterii, în Europa, America Latină şi Statele Unite.
Nala este un joint venture 50/50 între Trafigura – una dintre cele mai importante companii independente de comercializare a mărfurilor din lume – şi IFM Investors. Până în 2025, obiectivul Nala Renewables este de a construi un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate cumulată de 4GW.
OX2 dezvoltă, construieşte şi vinde soluţii de energie regenerabilă la scară largă. OX2 oferă, de asemenea, servicii de gestionare a parcurilor eoliene şi solare după finalizare.
Portofoliul OX2 constă în proiecte eoliene onshore şi offshore, proiecte solare şi de stocare a energiei, dezvoltate intern sau achiziţionate, aflate în diferite faze de dezvoltare.
Compania este activă şi în dezvoltarea de proiecte bazate pe alte tehnologii de energie regenerabilă, cum ar fi hidrogenul. OX2 îşi desfăşoară activitatea pe unsprezece pieţe din Europa: Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, Lituania, Polonia, România, Franţa, Spania, Italia şi Grecia. Din 2023, OX2 este prezentă şi în Australia. Citește mai multe știri agricole accesând acest link.