Grupul francez Engie, din ce în ce mai implicat în segmentul biometanului în Europa, un gaz verde pe care îl vede ca o parte a tranziției energetice, ar urma să primească licența de furnizare și în România, notează economica.net.
Aceasta este una dintre deciziile care ar urma să fie adoptată în viitoarea ședință a Comitetului de Reglementare al ANRE din 5 noiembrie.
Engie, companie activă în România mai ales pe segmentul de distribuție și furnizare de gaze naturale, și-a crescut prezența pe zona de producție de energie electrică din surse regenerabile, având acum un portofoliu de 211 MW cu țintă de 1.000 MW la orizontul anului 2030, dar se preocupă și de utilizarea așa numitelor „gaze verzi” în tranziția energetică, incusiv a biometanului.
‹ adv ›
În 2023, Engie și-a stabilit ca obiectiv să producă 10 TWh de biometan pe an în întreaga Europă.
În doar un an, Grupul și-a dublat deja capacitatea de biometan la aproximativ 1,2 TWh pe an. Engie a achiziționat 7 noi unități producătoare de biogaz în Europa: patru noi fabrici în Anglia, două în Țările de Jos și una în Belgia, cel mai recent.
Oficialii Engie au tot vorbit despre viitoarea utilizare a biometanului în România, aceasta având avantajul că nu presupune nicio modificare a actualei infrastructuri de gaze naturale.
El a afirmat că, pe baza evoluțiilor altor tehnologii din sectorul regenerabilelor din trecut, este posibil ca proiectele de hidrogen sau biometan, care acum nu sunt fezabile din punct de vedere economic, să devină.