Experții au decis să divulge câteva reguli „de aur” privind tăierea pomilor pentru livădarii care încă nu au reușit să ofere livezii un aspect demn de venirea primăverii.
Ei susțin că tăierea pomilor fructiferi constituie veriga de bază, ce asigură în mare măsură cantitatea, calitatea și competitivitatea producției de fructe.
De ce depinde alegerea formei de coroană
Expertul afirmă că o informație utilă pentru livădari ar fi faptul că alegerea formei de coroană depinde de tendințele naturale de creștere a pomului, care sunt determinate de particularitățile biologice ale soiului și portaltoiului, de cerințele față de lumină, aer, de destinația producției, cum ar fi pentru consum local, export sau industrializare.
Soiuri diferite, reguli diferite
Câteva dintre regulile în tăierea pomilor, specifice diferitelor soiuri.
Fiecare pas trebuie făcut având anumite cunoștințe
Cum să ai producție programată
Tehnici eficiente pentru sisteme superintensive
Dezvoltarea mai intensivă a vegetației în vârful pomului, fenomen mai puțin întâlnit la soiurile de măr altoite pe portaltoi de înălțime joasă, poate fi atenuată cu tăieri mai pronunțate.
O vegetație mai deasă la baza pomului permite o poziționare a coroanei avantajoasă pentru a profita de lumină, însă în cazul unei vegetații prea intensive la bază se efectuează tăieri.
Expertul adaugă că, pentru livezile superintensive, sunt pretabile soiurile de pomi cu excitabilitate înaltă şi o capacitate moderată de lăstărire.
Menționăm că experții notează o creștere permanentă a interesului fermierilor pentru noutățile și tehnicile inovaționale în efectuarea lucrărilor în întregul lanț valoric agricol.
Când se efectuează lucrările de tăiere a pomilor
În cazul pomilor fructiferi, tăierile în uscat trebuie să înceapă atunci când nu mai sunt aşteptate geruri cumplite.
Sigur că niciun an nu este identic cu altul, dar statistic, începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezile de pomi.
Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistenţa la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit că pomii care nu au fost supuşi tăierilor au rezistat mai uşor gerurilor decât cei care au suportat acţiuni de tăiere înaintea apariţiei acestor geruri.
Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, păr sau prun). Mărul, atât prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obţinute (Jonagold, Elstar) se dovedeşte, de asemenea, sensibil la ger.
Sursa foto: ziarulnational.md