13.2 C
București
marți, 15 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePeste 20% din familiile de albine din Hunedoara, afectate de parazitul Varroa...

Peste 20% din familiile de albine din Hunedoara, afectate de parazitul Varroa jacobsoni

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube foarte mari stuparilor dacă aceştia nu au sesizat la timp pericolul şi nu au aplicat tratamentele necesare pentru distrugerea acestui acarian care se hrăneşte cu hemolimfa albinelor.

„Am constatat, începând din luna iulie, o infestaţie foarte mare cu Varroa Jacobsoni, un parazit care suge hemolimfa albinei încă în stadiul de larvă.

Apicultorii care au început tratamentele din luna iulie, au reuşit cât de cât să rezolve această problemă, a infestaţiei cu Varroa Jacobsoni, dar pentru cei care au început doar în august, ca să nu mai zic în luna septembrie, problema nu e rezolvată.

Familiile de albine atacate sunt foarte slabe la respectivii apicultori, chiar decimate la unii dintre ei. Din ceea ce am aflat, 20% din familiile de albine sunt afectate la nivel de judeţ, dar cifrele s-ar putea să fie mai mari”, a declarat joi, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Tiberiu Korb.

În opinia specialistului, încă se mai poate interveni pentru salvarea unei părţi din familiile de albine, însă este nevoie de o reacţie rapidă şi de un tratament mai agresiv ca de obicei.

„Trebuie intervenit rapid. Deşi este relativ târziu să mai facem ceva, recomand apicultorilor să unifice acele familii foarte slabe, care altfel nu vor trece iarna în situaţia actuală, deoarece albina a fost afectată de acel parazit.

Să le unifice şi să mai facă nişte tratamente în forţă, vreau să zic. Avem medicamentul românesc Varachet, produs de Institutul de Cercetări pentru Apicultură, care dă rezultate foarte bune. Trei tratamente, cel puţin, la interval de patru- cinci zile; să le facă mai repede – de obicei ele să fac la şapte zile – să le facă la intervale mai scurte, să încerce să salveze ce se mai poate salva”, a adăugat reprezentantul ACA Hunedoara.

El a apreciat că situaţia infestării cu parazitul Varroa Jacobsoni poate fi consecinţa unui an în care schimbările climatice şi-au pus amprenta şi asupra apiculturii, cu temperaturi ridicate încă din primăvară şi secetă prelungită, în lunile de vară.

‹ adv ›

În judeţul Hunedoara sunt circa o mie de apicultori. 

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. Articolul prezinta niste informatii incoreste. Varroa nu suge hemolimfa albinelor. Nu e vorba de varria Jacobsoni ci de o alta varietate, mult mai agresiva – Varroa Destructor. Sunt foarte curios cum a aflat intervievatul si cum a ajuns la acest procent de 20%.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

INS: Valoarea producţiei agricole a ajuns la aproape 110 miliarde de lei, în 2023

Valoarea producţiei agricole a crescut anul trecut cu 0,6%,...
‹ adv ›

Rusia și Ucraina își extind cotele pe piețele de grâu, România devine lider european în exporturi

În primul trimestrul al anului comercial 2024/2025, Rusia și Ucraina și-au extins cotele pe piețele de grâu cheie ale...

Rapănul părului (Venturia pyrina) – control în livezi eco

Rapănul părului este produs de Venturia pyrina, iar gazda sa principală sunt pomii din speciile de păr. Diferența majoră...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole