Pentru a ști cum să păstrăm merele în mod corespunzător, trebuie să luăm în calcul toate subtilitățile – de la alegerea unui soi care are capacitatea de a-și păstra calitățile pentru o lungă perioadă de timp, până la condițiile de temperatură necesare și nivelul optim de umiditate.
Soiurile de mere de iarnă se păstrează cel mai mult timp și aproape fără probleme, deoarece au epiderma mai pregătită în acest sens. Soiurile de vară, cu pielița subțire și delicată, nu vor rezista mult nici măcar în condiții de temperatură potrivite.
Când recoltăm merele pentru păstrare. Sortarea
Culegeți merele cât mai atent posibil. Acestea nu trebuie să fie puse dintr-un recipient în altul. Selectarea fructelor pentru depozitare trebuie să se facă ținând cont de o serie de recomandări practice:
- Merele ar trebui să fie de maturitate potrivită – nici prea coapte și nici verzi. Pentru a verifica dacă merele sunt pretabile pentru recoltare pentru păstrare, puteți face testul cu amidon.
Un măr copt conține foarte puțin amidon, în timp ce unul tânăr conține în mare parte amidon. În procesul de maturare, amidonul e transformat în zahăr. Pentru a determina maturarea merelor:
- tăiați un măr în jumătate și puneți iod brun pe jumătăți;
- culoarea brună a mărului va deveni violet în unele zone; cu cât sunt mai puține zone violet, cu atât mărul este mai copt.
- Fructele ar trebui să fie selectate fără lovituri, găuri ale viermelui mărului și alte defecte.
- Diferitele soiuri ar trebui să fie depozitate separat unele de altele.
- Selectați fructe de aceeași mărime. Fructele mari se strică mai repede decât cele mici.
- Nu este necesar să îndepărtați pedunculul; merele se păstrează mai mult timp cu el.
- Nu spălați fructele înainte de a le depozita. Învelișul natural de pruină format pe mere în timpul coacerii le protejează de deteriorare și de influențele externe.
- După o inspecție atentă, fructele sunt ambalate pentru păstrare, pentru care există diverse opțiuni.
Citiți mai multe despre Când recoltăm merele: perioada optimă pentru diferite soiuri.
Temperatura și condițiile de păstrare a merelor
- Temperatura de păstrare a merelor ar trebui să fie de la 0°C la +3°C, iar umiditatea – 85 – 90%.
- Dacă fructele sunt păstrate la niveluri scăzute de umiditate, pulpa unor soiuri va deveni făinoasă, în timp ce altele vor dezvolta un gust amărui sau se vor veșteji. Un nivel mai ridicat de umiditate în zona de depozitare a merelor va duce la putrezire și la apariția mucegaiului.
- Toate fructele sunt depozitate în locuri întunecoase și merele nu fac excepție. Lumina le afectează negativ: fructele capătă o culoare galbenă și își pierd elasticitatea.
- Etilena, care este emisă de fructe în cantități mari, este capabilă să strice întreaga recoltă. Prin urmare, camera în care se află merele ar trebui să fie ventilată mai des.
Perioada de păstrare a merelor
Durata de păstrare depinde de soi:
- merele de vară se păstrează 2-4 săptămâni la 2-5 grade Celsius;
- soiurile de toamnă – 1-2 luni la 0-6 grade Celsius;
- soiurile de iarnă sunt depozitate timpul cel mai îndelungat la temperaturile specifice soiului.
Extinderea siguranței culturilor poate fi realizată prin tratarea cu dioxid de carbon, glicerină, parafină sau ultraviolete.
Cum putem păstra merele în condiții de casă
Ambalare simplă: Merele sunt așezate în rânduri într-o ladă, cu peduncului în sus. Nu este prevăzut niciun strat între fructe și acestea pot fi stivuite în cantități mari.
Această metodă nu este de lungă durată, deoarece putregaiul care poate să apară se răspândește între fructe. Merele vor trebui să fie verificate cât mai des posibil.
Înfășurarea în hârtie: Fiecare măr este înfășurat individual în hârtie (hârtie absorbantă fără miros) și așezat în rânduri. Dacă materia primă aleasă este bună, recolta va rămâne intactă pentru o perioadă lungă prin această metodă.
Utilizarea pungilor de polietilenă: Pungile de polietilenă sunt o alternativă bună pentru păstrare. Acestea trebuie tăiate pentru a permite aerisirea. Se pun în pungi mere dintr-un soi (aproximativ 2-4 kg în 1 pungă) și se leagă. Subsolul este cel mai bun loc pentru păstrare.
Păstrarea merelor în apartament
Dacă dispuneți de un balcon, în special unul izolat, este o opțiune excelentă. Mulți oameni au rafturi sau dulapuri pe balconul lor în care pot ține lăzi. Pentru varianta balconului, cutiile de carton pot fi la fel pretabile.
Regulile de ambalare sunt aceleași ca și pentru pivniță, cu singura diferență că iarna trebuie să vă asigurați că stocurile nu îngheață și la timp să le acoperiți cu ceva pentru a evita înghețurile.
Dacă cantitatea de mere nu este foarte mare – până la 20 kg, cea mai bună metodă este să înfășurați fiecare fruct în hârtie de ambalaj, hârtie pergaminată sau prosop de hârtie.
În acest fel, merele vor fi izolate inclusiv unele de altele. Nu recomandăm utilizarea ziarelor în acest scop, deoarece plumbul tipografic poate fi absorbit de coaja mărului.
În frigider – Într-un volum de până la 10 kg, acest lucru este destul de fezabil. Puteți pune mere fără niciun ambalaj în recipientele de depozitare a legumelor din partea de jos a compartimentului frigiderului. Pe rafturile de deasupra – alte fructe în pungi de polietilenă.