16.7 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina ar putea începe să exporte biometan în Europa din noiembrie

Ucraina ar putea începe să exporte biometan în Europa din noiembrie

Ucraina ar putea începe exportul de biometan în Europa în luna noiembrie, după ce se vor acumula suficiente rezerve în depozite și personalul va fi pregătit corespunzător.

Despre acest lucru a declarat președintele consiliului de administrație al Asociației Bioenergetice din Ucraina, Gheorghi Gheletuha, notează Latifundist.

Potrivit acestuia, în prezent în Ucraina există 7 fabrici de biometan care planifică să fie operaționale până la sfârșitul anului 2024. Dintre acestea, două produc biometan lichefiat și nu necesită conectare la sistemul național ucrainean de transport al gazelor.

„Cinci se vor conecta la rețelele de gaze: una la Operatorul GTS din Ucraina și patru la rețelele de distribuție. Din câte știu, două dintre aceste fabrici, care se vor conecta la rețelele de distribuție, sunt cele mai pregătite,” a spus Gheletuha.

Conform legislației ucrainene, gazul trebuie mai întâi stocat timp de o lună în depozite. Pentru aceasta, producătorii de biometan trebuie să învețe să lucreze cu o platformă, iar pentru exportul propriu-zis, să se familiarizeze cu mecanismele pieței gazelor.

„Cred că acest lucru va dura ceva timp. Apoi producătorii de biometan vor stoca gazul timp de o lună. Cred că în noiembrie cineva va avea deja o cantitate suficientă de biometan acumulată și va fi pregătit să o exporte,”.

‹ adv ›

Conform estimărilor sale, toate cele 7 fabrici de biometan care intenționează să înceapă activitatea ar putea produce 111 milioane de metri cubi de gaz pe an.

Cele două fabrici care sunt cele mai pregătite pentru lansare pot produce, în total, 6 milioane de metri cubi de biometan pe an.

Expertul a remarcat că, este prea devreme să facem prognoze pentru anul 2025 cu privire la dezvoltarea producției de biometan, deoarece potențialii investitori vor aștepta primele rezultate ale exportului de biometan.

În luna martie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat proiectul de lege nr. 9546 „Cu privire la modificarea Codului Vamal al Ucrainei referitor la formalitățile vamale pentru biometan.”

În diferite regiuni ale Ucrainei există în total 22 de solicitări din partea celor interesați să conecteze fabrici de biometan la rețelele de distribuție a gazelor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Coasta de Fildeş vrea să majoreze cu 23% preţul plătit fermierilor pentru boabele de cacao

Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de...
‹ adv ›

APMR: Creşterea preţului la masa lemnoasă şi neaplicarea Codului Silvic, printre cauzele declinului industriei mobilei

Cauzele care au dus la declinul industriei mobilei româneşti sunt creşterea exagerată a preţului la masa lemnoasă, lipsa materiei...

Reuters: China renunţă la importurile de porumb din SUA

Importurile de porumb ale Chinei s-au atenuat în ultimele luni, în condiţiile în care s-au redus şi livrările de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole