Bolile ce produc pătări pe frunze duc indirect la pierderi de producție prin reducerea suprafețelor fotosintetice, ceea ce, la rândul său, afectează negativ dimensiunea, calitatea și cantitatea fructelor. Printre aceste boli se numără pătarea unghiulară, antracnoza și alternarioza.
În acest articol discutăm despre pătarea unghiulară la castraveți produsă de bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans.
Cum deosebim pătarea unghiulară de alte boli ale castraveților:
- Pătarea unghiulară poate infecta toate culturile de cucurbitacee.
- Frunzele dezvoltă pete mici, unghiulare, de culoare maro sau gălbui, cu margini deschise.
- Petele de pe frunze se usucă și cad, lăsând găuri de formă neregulată. Petele sunt de obicei delimitate de nervurile frunzei.
- În cazul atacului plantelor în fenofaze timpurii, pe cotiledoanele plantuțelor apar pete mici, umede, de culoare brună și sub formă circulară sau neregulată.
Florile atacate se usucă și cad. Pe fructe apar pete mici, circulare, de culoare cafenie, apoase. Putregaiul moale se dezvoltă adesea după apariția petelor pe fructe și duce la putrezirea completă a fructului.
Picături lipicioase de lichid albicios se formează pe partea inferioară a frunzei când este udă și se usucă formând o crustă când este uscată.
Aspecte:
Semințele contaminate pot introduce boala într-un câmp. Când umiditatea este ridicată, o picătură de mucus bacterian lipicios, clar sau alb, se formează pe locurile infectate.
Pătarea unghiulară prosperă în condiții calde (18-28C) și umede (umiditate de peste 90%). Bacteria poate infecta toate culturile de cucurbitacee și va infecta toate părțile plantei de deasupra solului, inclusiv frunzele, fructele și lăstarii.
Aceste bacterii se răspândesc de la plantă la plantă prin mâinile și uneltele lucrătorilor, prin insecte sau prin picături de apă. Patogenul poate supraviețui în resturile de plante mai mult de doi ani.
Gestionarea pătării unghiulare în grădină de acasă:
- Utilizați semințe sănătoase de la o sursă de încredere. Dacă păstrați semințele, nu colectați semințe de la plante infectate.
- Realizați rotația culturilor astfel încât să treacă minim doi ani înainte de a planta orice membru al familiei curcubitacee în același loc.
- Folosiți irigarea prin picurare în locul aspersoarelor dacă este posibil. Dacă udați manual, udați la baza plantei.
- Evitați să lucrați în plante când frunzele sunt ude.
- Evitați plantarea împreună a mai multor culturi de cucurbitacee.
- Îndepărtați și distrugeți fructele și lăstarii infectați la sfârșitul sezonului în grădinile mici.
- Adunați și distrugeți resturile vegetale.
Pe lângă practicile menționate, pe suprafețe mari, la sfârșitul sezonului, pentru a accelera descompunerea, încorporați în sol resturile de plante infectate.
Optați pentru varietăți rezistente.
Realizați tratamente la apariția primelor simptome, mai ales dacă vremea se anunță rece și ploioasă.
În spații protejate, realizați o aerisire bună.
Pentru a preveni dezvoltarea patogenului puteți realiza fertilizări cu îngrășăminte ce conțin cupru.
Pătarea unghiulară – tratamente
Produse ce conțin cupru pot încetini răspândirea bolii dacă sunt aplicate devreme. Stropirile nu sunt eficiente odată ce boala devine severă.
Printre produsele omologate ce conțin cupru se numără Bouillie Bordelaise 0,75% (7,5 kg/ha), Champ 77 WG 2,0 kg/ha (0,2%) se aplică în timpul vegetației la avertizare, Cuprofix Ultra 1,4-1,8 kg/ha.