În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/1966 al comisiei din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate „Sardeluță marinată” (STG).
Astfel, celor 13 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european li se adaugă cel de al 14-lea produs, Specialitate Tradițională Garantată, respectiv Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG.
Produsele României protejate la nivelul UE sunt clasificate astfel:
- 11 produse cu Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Pită de Pecica, Salinate de Turda;
- 1 produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP) – Telemea de Ibănești;
- 2 produse cu Specialitate Tradițională Garantată (STG), respectiv-Salată tradițională cu icre de crap (înregistrată din anul 2021), și, de astăzi, 17 iulie 2024, Sardeluța marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG.
În prezent, România mai are și alte produse care se află în etapa de verificare, la nivelul Comisiei Europene, în vederea înregistrării și dobândirii Indicației Geografice Protejate, respectiv Batog deltaic de sturion, Babic de Buzău și Cârnați din topor din Vâlcea.
Pentru mai multe informații despre „Sardeluță marinată” (STG) citiți aici.