6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în...

AgroMeteo: Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat

Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând valori satisfăcătoare doar în Maramureş şi în câteva regiuni din Transilvania, Moldova şi Crişana, potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) până pe 28 iunie.

„Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Moldova, Crişana, local în estul, sudul şi izolat în centrul Transilvaniei.

Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş, local în nordul, centrul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei, estul şi vestul Moldovei, nordul Crişanei”, spun specialiştii ANM.

În cultura de porumb, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se vor semnala deficite de umiditate, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei, Olteniei, Munteniei, Crişanei şi a Banatului, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, centrul, estul şi nord-vestul Moldovei, izolat în nordul Banatului şi al Olteniei, sud-estul Crişanei şi al Dobrogei şi sudul Munteniei.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, în zilele cele mai calde, temperaturile maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30 – 32 grade) ale plantelor, vor determina accelerarea proceselor de acumulare a substanţei uscate în bob şi de maturare la cerealierele de toamnă, în aproape toată ţara.

Totodată, la culturile prăşitoare, în zonele afectate de seceta pedologică se va putea semnala ofilirea temporară, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar, îndeosebi în orele de amiază.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge maturitatea în lapte (70-100%), ceară (50-100%) şi deplină (30-100%), continuându-se totodată lucrările de recoltare.

Rapiţa va înregistra creşterea boabelor în silicve (60-100%) şi maturitatea tehnologică (30-100%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare, îndeosebi în sudul şi estul ţării.

Pe majoritatea suprafeţelor cultivate, floarea-soarelui se va afla la înfrunzire (14-28 frunze), formarea capitulului (30-100%) şi înflorire (10-50%).

La cultura de porumb va predomina dezvoltarea aparatului foliar (10-20 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.

Totodată, la hibrizii extratimpurii şi timpurii din zonele de câmpie, se va semnala faza de apariţie a paniculului (10-30%).

La sfecla de zahăr se vor continua înfrunzirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful va parcurge creşterea lăstarilor laterali (80-100%), îmbobocirea şi înflorirea (30-100%), precum şi formarea tuberculilor (10-100%).

Pomii fructiferi se vor afla la creşterea lăstarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor şi coacerea rodului, iar la speciile ajunse la maturitate tehnologică se vor înregistra coacerea fructelor şi recoltarea acestora.

În plus, în toate podgoriile, viţa-de-vie va parcurge în bune condiţii înfrunzirea, înflorirea, formarea şi creşterea boabelor.

„Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi în general favorabile desfăşurării lucrările agricole specifice, în aproape toată ţara”, se arată în prognoza ANM.

Specialiştii ANM recomandă lucrări de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, fertilizări); aplicarea tratamentelor cu insecto-fungicide la culturile de câmp, pomi fructiferi şi viţă-de-vie, în vederea limitării efectelor negative ale bolilor şi dăunătorilor; continuarea aplicării irigaţiilor pe terenurile agricole cu deficite de apă în sol; efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi.

Până pe 28 iunie, se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18 şi 32 grade, mai ridicată cu 1 – 8 grade comparativ cu mediile climatologice, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 27 şi 38 grade pe întreg teritoriul agricol, cele mai ridicate valori fiind posibile în sudul şi vestul ţării.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 9 – 25 grade în cea mai mare parte a regiunilor, înregistrându-se frecvente nopţi tropicale.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează precipitaţii locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie, îndeosebi în nordul, centrul şi vestul ţării. Izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Avertizare ANM: Cod Roșu de viscol și Cod Portocaliu de vânt puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de ninsori în peste jumătate din ţară, până joi dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului valabilă în...

Avertizare ANM: Ninsori, vânt intens și precipitații moderate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vreme rea, valabilă de miercuri, 20 noiembrie, ora 10:00, până...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole