Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe piaţa genetică, iar în viitorul apropiat intenţionez ca la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ) să avem cu reprezentanţii sectorului vacii de lapte discuţii privind promovarea şi exportul de material genetic, a declarat, la Vlădeni, judeţul Iaşi, directorul general al ANZ, Florinel Bîrcă.
În opinia acestuia, următorul pas ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe ceea ce înseamnă piaţa genetică în România.
Potrivit acestuia, în România, se vor obţine producţii mai mari şi astfel vom conta pe piaţa europeană.
Întrebat de AGERPRES ce ar trebui să facă Ministerul Agriculturii pentru ca sectorul să ajungă la aceste rezultate, directorul general al ANZ a răspuns:
El a adăugat că programele în sectorul zootehnic sunt în pregătire, pentru că mai întâi trebuie să ştii ce îşi doreşte fermierul şi ce vrea să facă, apoi să găseşte posibilităţile financiare.
Ferma de vaci Panifcom are un efectiv de 2.050 de animale, 800 de vaci la muls şi o producţie medie zilnică de 47,5 litri/cap, însă sunt şi exemplare care dau 80-90 litri/zi. Laptele obţinut în fermă este vândut unui procesator din zona Moldovei.
Potrivit acestuia, pentru menţinerea unui nivel productiv ridicat, investiţiile se ridică la milioane de euro.
Ferma Panifcom face şi export, recent ajungând în Republica Moldova un camion de juninci, iar opt tăuraşi au fost duşi în centrul de testare post-genetic din Ungaria.
Întrebat dacă există intenţia de a face export şi în alte ţări, Lucian Chelariu a precizat că pentru ferma din Vlădeni cel mai aproape loc este Republica Moldova.
Chelariu a adăugat că se doreşte extinderea fermei, însă în 2023 şi anul acesta sunt multe incertitudini pe piaţa laptelui.
Panifcom este un model de business sustenabil in Moldova, un ecosistem omogen cu patru ramuri de activitate, interconectate, dar independente – cultivarea cerealelor, zootehnie, morărit şi panificaţie. În 2024, Panifcom, cel mai important producător de panificaţie din Moldova, împlineşte 100 de ani de existenţă.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro versiunea actualizată a Listei detaliate a coeficienților standard output (Standard Output Coefficients), respectiv SOC...
Trombon, România nu exporta sare și va exporta genetica? Poate la mărăcini și inculți.