Unele plante sunt bine compatibile, iar altele nu se înțeleg bine atunci, când sunt plantate împreună. De obicei, plantele compatibile își oferă reciproc anumite beneficii. De exemplu, o plantă poate atrage insecte, care vor ajuta la polenizarea celeilalte sau poate respinge anumiți dăunători.
Sistemele radiculare ale unor plante funcționează, de asemenea, bine împreună. În acest articol, vom analiza combinarea tomatelor cu alte plante. Iar alți companioni, dimpotrivă, dăunează tomatelor.
Legume compatibile cu tomatele
Usturoiul și ceapa sunt printre cele mai puternice plante, care resping cu succes insectele dăunătoare. Și alți membri ai familiei Amaryllidaceae sunt foarte buni tovarăși pentru tomate, fiind deosebit de eficienți împotriva afidelor, acarienilor.
Un alt trio popular pentru plantarea împreună: usturoi, busuioc și tomate, deoarece usturoiul descurajează afidele, acarienii și nematozii.
Morcovii timpurii pot fi, de asemenea, plantați lângă tomate, deoarece îi puteți recolta înainte ca plantele de tomate să crească și să înceapă să ocupe spațiu. Deși morcovii nu previn bolile și nu resping insectele, sunt considerați un vecin prietenos al tomatelor.
Rădăcinile sale adânci afânează solul din jurul tomatelor. Cu toate acestea, nu uitați că există, de asemenea, afirmații că apropierea de tomate poate inhiba creșterea morcovilor, deși culturile rădăcinoase au în continuare o aromă bună.
Pe lângă morcovii timpurii, spanacul și salata verde contribuie, de asemenea, la utilizarea eficientă a spațiului în rândurile de tomate, deoarece sunt culturi care se recoltează la scurt timp după ce sunt plantate răsadurile de tomate.
Fasolea și mazărea sunt de obicei combinate cu multe culturi, deoarece leguminoasele îmbogățesc solul cu azot. Plantarea sparanghelului între plantele de tomate protejează sparanghelul de unii dăunători.
În același timp, aceste plante se recoltează în perioade diferite ale anului, iar combinarea lor economisește spațiu pe parcelă. Sparanghelul răsare la începutul primăverii, în timp ce tomatele se plantează mult mai târziu.
Flori compatibile cu tomatele
Multe plante cu flori frumoase sunt repelente și resping insectele, așa că plantarea lor în apropierea tomatelor ajută la reducerea daunelor provocate de dăunători la tomate.
Calendula, cunoscută și sub numele de gălbenele, respinge de obicei multe insecte dăunătoare tomatelor. De asemenea, crăițele (popular și țigăncușe) oferă protecție împotriva unor insecte, precum musculița albă, diverși gândaci, molia verzei și nematozi.
Crăițele (Tagetes spp.) pot fi utilizate, de asemenea, în calitate de culturi de acoperire. Acestea produc o substanță alelochimică care ajută la reducerea nematozilor galicoli și poate avea activitate împotriva altor probleme ale plantelor, cum ar fi ciupercile, bacteriile și insectele (Hooks et al. 2010).
Deși această următoarea combinație poate părea fantezistă din punct de vedere peisagistic, s-a observat, de asemenea, că tomatele au un efect pozitiv asupra tufelor de trandafiri. S-a observat, că cultivarea tomatelor în apropierea trandafirilor protejează trandafirii de unele infecții fungice.
Frunzele de tomate conțin o substanță chimică ce acționează ca insecticid asupra anumitor insecte care pot ataca trandafirul.
Mirosul puternic de nasturtium și al gălbenelelor derutează dăunătorii în căutarea hranei lor preferate. În plus, rădăcinile lor produc o substanță care respinge nematozii.
În plus, mărărițele, albăstreaua, splinuța, Rudbeckia și margaretele albastre atrag insecte, care asigură un control suplimentar al dăunătorilor prin vânarea acestora.
Vezi și 5 flori ce trebuie cultivate în grădină pentru a ține dăunătorii plantelor la distanță.
Ce ierburi condimentare se potrivesc cu tomatele în parcelă?
Se folosesc adesea ierburi aromatice, pentru a adăuga note picante mâncării, dar multe condimente sunt, de asemenea, bune prietene pentru tomate. Combinația clasică de tomate și busuioc funcționează atât în farfurie, cât și pe parcele.
Se crede, că busuiocul respinge unii dăunători la tomate și ajută la atragerea insectelor benefice în grădină.
Nu există încă dovezi științifice în acest sens, dar, potrivit observațiilor legumicultorilor, busuiocul poate îmbunătăți, de asemenea, aroma fructelor de tomate și poate favoriza o creștere mai viguroasă a plantelor.
Singura modalitate de a testa această afirmație este să încercați să plantați busuioc lângă tomatele din parcelele dumneavoastră.
Mai ales că busuiocul, de regulă, crește mai scund decât tomatele și nu le va umbri de lumină. Limba mielului protejează, de asemenea, plantele.
Menta nu este doar o materie primă excelentă pentru ceaiuri, ci poate respinge și dăunătorii tipici din grădină.
Roinița și monarda atrag polenizatorii pentru a ajuta la polenizarea tomatelor și pentru a îmbunătăți gustul și a stimula creșterea tomatelor.
Alte plante care cresc bine alături de tomate sunt ceapa verde și pătrunjelul.
Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul, că pătrunjelul nu trebuie plantat lângă mentă, deoarece aceste plante au un efect reciproc negativ. În schimb, puteți planta pătrunjel în compania tomatelor și a trandafirilor.
Plante incompatibile cu tomatele
Unele plante sunt dăunătoare pentru tomate atunci, când sunt cultivate în apropiere. Cartofii și tomatele sunt membri ai aceleiași familii, Solanacee și sunt susceptibile la aceleași boli și infecții, așa că ar trebui să fie cultivate cât mai departe unul de celălalt.
Porumbul este o altă plantă care nu este compatibilă cu tomatele, deoarece au unii dăunători comuni. Cei mai mulți membri ai familiei cruciferelor au nevoie de multă nutriție și iau mulți nutrienți din sol, iar tomatele sunt deficitare din punct de vedere nutrițional.
Unele plante pur și simplu nu sunt concepute pentru a coexista în același loc, iar combinarea lor poate împiedica serios creșterea sau poate crește vulnerabilitatea uneia sau a ambelor plante la boli și dăunători.
În special, tomatele sunt afectate în mod negativ de: fenicul, mărar, conopidă, vinete, căpșuni, nuc și cais.
Prin urmare, nu le plantați în aceeași parcelă sau în cele învecinate cu tomatele.
În cele mai multe cazuri, compatibilitatea plantelor se bazează pe experiența cuiva sau pe recomandări populare. Și, din păcate, nu există studii științifice suficiente care să confirme sau să infirme aceste recomandări.
Dar de ce să nu experimentați plantarea în comun pe parcelă? La urma urmei, în cel mai rău caz, veți obține mai multă diversitate în grădina dvs. de legume. Prin urmare, este destul de recomandabil să încercați combinațiile descrise și să evaluați singuri rezultatele.