5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleOvidiu Bucătaru: Agricultura oferă o șansă spre reindustrializarea României

Ovidiu Bucătaru: Agricultura oferă o șansă spre reindustrializarea României

Agricultura românească se află la un punct de cotitură, fiind o șansă de a deveni un pilon important ce ține de reindustrializarea țării, iar schimbările din ultimii ani confirmă acest lucru, a menționat în cadrul Conferinței Regionale Fermierii Noștri Ovidiu Bucătaru, CFO al Agricultorul GROUP.

„Agricultura oferă o șansă spre reindustrializare. Comparând industria de dinainte de anii ’90 cu ce avem astăzi, regăsim o șansă reală.

România are o constantă în acest moment, în șapte ani a beneficiat de 80 de miliarde de la Uniunea Europeană, adică circa 11 miliarde anual sau circa 3% din PIB-ul României, venite fie că e vorba de dezvoltare durabilă sau alte forme de susținere. România nu a reușit să investească mai mult de 2,5% până în anul 2020, în niciunul dintre ani.Începând cu anul 2021 avem o astfel de șansă ”, afirmă Ovidiu Bucătaru.

O oportunitate de transformare

Reindustrializarea nu este doar despre creșterea producției, ci și despre îmbunătățirea eficienței prin tehnologie, creșterea suprafețelor pentru extinderea puterii de negociere.

„Agricultorul GROUP este o companie de familie care a crescut la o dimensiune importantă. Această dimensiune îi oferă puterea de negociere, șansa să acceseze un preț mai bun și se gândește cum să aducă valoare adăugată. Acest lucru se face pas cu pas, implementând tehnologii”.

România – de la exportator de materii prime la necesitatea de procesare

În ciuda provocărilor, Agricultorul GROUP a făcut pași importanți în ultimii trei ani, investind 30 de milioane de lei în proiecte de retehnologizare, inclusiv în automatizare și digitalizare.

‹ adv ›

În plus, dezvoltarea segmentului de morărit și panificație și o nouă linie de producție au fost investițiile cheie pe care au mizat.

Suntem un exportator net de producție primară și importăm produse cu valoare adăugată. Aici avem oportunitatea de a schimba narativul. În cadrul Agricultorul GROUP, în ultimul an de zile, a fost integrată componenta de morărit și panificație. Zona această este extrem de importantă, deoarece și aici avem o diagramă de producție clasică pentru România, nu s-a schimbat nimic fundamental”.

În calea spre industrializare, necesară digitalizarea

Într-un domeniu cu multe variabile, setarea constantelor pentru digitalizare este esențială, chiar dacă plină de provocări.

„Avem o facilitate de producție funcțională ce datează anul 1964, dar avem nevoie de trecerea la următorul nivel, deoarece toate elementele de automatizare și digitalizare au dus la îmbunătățirea randamentelor.

În ultimii trei ani, am făcut investiții importante pentru retehnologizarea unei capacități de producție, care se va încheia în luna august a acestui an și care va include o componentă foarte importantă orientată spre automatizare și digitalizare, pentru a ne asigura acces imediat la informații pentru a putea lua instantaneu, la consultarea datelor, decizii”.

Agricultorul GROUP are deja sisteme ce anticipează cu probabilitate de peste 90% eventualitatea unui potențial risc în cazul unei facilități de producție.

„Fiecare minut, oră sau zi în care facilitatea de producție nu funcționează înseamnă venituri nerealizate. Toate aceste sisteme, prin digitalizare, oferă o perspectivă în care poți interveni și determina punctul critic.

Credem că drumul pornit este corect. Ne dorim ca aportul agriculturii în PIB-ul României să crească, aducând valoare, și partea de digitalizare oferă această șansă. Toate partea de PNRR este orientată spre energie verde cu o componentă care vizează digitalizarea”, adaugă Ovidiu Bucătaru.

Necesitatea asocierii și consolidării

Digitalizarea ne oferă o posibilitate de a fi mai eficienți, iar dezvoltarea e posibilă fie prin asociere și crearea unei forțe comune, fie prin consolidare și dezvoltarea liderilor.

„Jucătorii mari, pentru că au dimensiunea pe care o știm, au un aport important în PIB. Dimensiunea fermei contează, inclusiv la capitolul negocieri, oferind posibilitatea să negocieze direct. Trebuie să ne adaptăm, să găsim forme de a eficientiza activitatea. Și pornind de la producția primară, fiecare pas pe care îl facem ne ajută să obținem un randament superior.

În agricultură, toți au costuri, iar veniturile sunt o incertitudine. De aceea, suntem orientați spre diminuarea costurilor, iar aici, puterea de negociere contează. Astfel, fie asocierea, fie consolidarea sunt soluții viabile”.

Crescând dimensiunea fermei profesionist, crește eficiența, iar puterea de negociere e mai mare.

„Ce ține de valorificarea producției, regula de bază trebuie să rămână principiul valorificării în mai multe etape, făcută corect. 2022 ne-a arătat necesitatea aceasta, rămâne să ne dezvoltăm corect în funcție de vectorul de urmat”, a conchis Ovidiu Bucătaru.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară...
‹ adv ›

Avertizare ANM: Cod Roșu de viscol și Cod Portocaliu de vânt puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează, pe parcursul...

Ucraina: Recolta mare de soia a dus la scăderea prețurilor, fermierii vor reveni la porumb

O recoltă mare de soia a dus la scăderea prețurilor, iar fermierii vor reveni la porumb în 2025, a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole