11.8 C
București
vineri, 17 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleOlt: Gradul de calamitate a culturii de rapiță din cauza secetei este...

Olt: Gradul de calamitate a culturii de rapiță din cauza secetei este 100% pe o suprafaţă de 7.900 de ha

Culturile de rapiţă înfiinţate în toamna trecută de fermierii din judeţul Olt au fost calamitate în proporţie de 100% pe o suprafaţă de 7.900 de hectare, a declarat luni, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.

Fermierii ale căror culturi de rapiţă au fost calamitate de seceta din toamna anului trecut, din lunile septembrie – octombrie, le vor înlocui cu unele de floarea soarelui sau porumb, a precizat Mihaela Luminiţa Mareş.

Până luni au solicitat evaluarea în teren fermieri din 34 de localităţi din judeţul Olt, care deţin în total 7.900 hectare cu rapiţă.

„Până astăzi au fost depuse solicitări pentru 7.900 hectare cu rapiţă calamitată din cauza lipsei precipitaţiilor şi s-au efectuat evaluările în teren pentru o suprafaţă de 6.133 de hectare din 34 de localităţi.

Gradul de calamitate este 100%, culturile respective vor fi înlocuite fie pentru că au o răsărire neuniformă, adică au răsărit doar pe alocuri, fie sunt întârziate ca fenomen de vegetaţie, sunt nedezvoltate conform etapei tehnologice”, a explicat Mihaela Luminiţa Mareş.

Localităţile în care rapiţa a fost calamitată sunt situate în jumătatea nordică a judeţului, a menţionat directorul adjunct al DAJ Olt.

În judeţul Olt, suprafaţa totală pe care au fost înfiinţate culturi de rapiţă în toamna anului trecut este de 17.000 hectare.

Potrivit sursei citate, procedura pentru constatarea calamităţilor începe cu solicitările depuse de fermieri la primăriile localităţilor, acestea întocmesc un raport operativ, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene şi APIA se deplasează în teren pentru a constata şi evalua suprafeţele şi gradul de afectare a culturilor.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Târgul de Miere la Muzeul Satului: Produse apicole oferite spre degustare de apicultori din toată ţara

Târgul de Miere, eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Internaţionale a Albinei, marcată în fiecare an pe 20 mai, va avea...

Sfredelitorul ramurilor (Zeuzera pyrina) – combatere

Sfredelitorul ramurilor Zeuzera pyrina este o specie polifagă ce atacă speciile de pomi cum ar fi măr, păr, gutui,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole