15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMarco Caserta, fermier italian care face agricultură în România: România oferă mult...

Marco Caserta, fermier italian care face agricultură în România: România oferă mult pentru străini

Fermierii din România nu sunt numai români. Printre ei sunt și străini, iar unii dintre aceștia, în anii pe care i-au petrecut muncind pământul țării noastre, au ajuns să se simtă legați de România, transmite wall-street.ro.

Este și cazul lui Marco Caserta, un fermier italian care este director al Agricola Alba și Agricola Anita și care, deși își împarte timpul între activitatea de la fermă și familia din Italia, totuși continuă să muncească pământurile românești.

În cazul de față, acestea fiind situate în Foeni, județul Timiș, acolo unde este sediul companiei al cărei director este fermierul italian, ba chiar și casa, din moment ce acesta locuiește în fermă.

‹ adv ›

Acesta povestește că a venit în România în urmă cu 7 ani, moment în care a început activitatea în domeniul alunelor de pădure, lucrând aproape doi ani și jumătate la o firmă tot din Timiș, cea mai mare plantație din Europa, aproape 1000 de hectare.

„Apoi am venit aici, unde sunt acum, pentru că am avut și eu un proiect în același domeniu, de 250 de hectare, am venit ca expert în domeniu, iar după 4 ani am devenit director, după ce directorul anterior s-a pensionat”, declară
Marco Caserta, director Agricola Alba și Agricola Anita

Acesta explică că lucrează aproape 5700 de hectare, majoritatea suprafeței fiind acoperită cu grâu și soia, dar pe lângă asta afacerea are și orz, „un pic” de floarea soarelui, năut, dar și 250 de hectare de alune.

Marco Caserta povestește de asemenea că s-a născut și a locuit într-un oraș foarte dezvoltat pentru agricultură, Albenga, dar, după ce s-a căsătorit, s-a mutat într-un oraș din nordul Italiei unde nu a găsit ceva suficient bun pentru activitatea pe care dorea să o facă.

Astfel, din acel moment a trimis CV-ul peste tot și a fost găsit de o firmă, tot italiană, dar cu sediul în România.

Marco Caserta recunoaște însă că situația din agricultură nu este tocmai strălucită în acest moment.

„În fiecare an este tot mai greu, mai ales în ce privește prețurile. Costurile cresc în continuare, iar prețul la grâu scade sau rămâne la același nivel.

Când vinzi o tonă de grâu cu 160-180 de euro, producția medie nu îți acoperă tot costul și atunci nu poți să greșești, trebuie să calculezi tot”, adaugă Marco Caserta, director Agricola Alba și Agricola Anita

Din fericire, însă, arată fermierul, firme ca a sa au altă deschidere, din moment ce nu lucrează numai în agricultură, compania fiind în același timp și producătoare de ouă, ca parte a grupului Eurovo.

Prin urmare, explică directorul Agricola Alba și Agricola Anita, aceste pierderi pot fi acoperite, dar acesta recunoaște că se gândește la alți fermieri mai mici care activează numai în agricultură și pentru care este tot mai greu.

În acest sens Marco Caserta dă exemplul mai multor ferme care „au picat” chiar lângă ferma sa ferme de 100, 300, 500, 1000 de hectare care sunt la vânzare, sau în insolvență.

Mai mult, povestește acesta, ca urmare a acestei situașii, s-a întâmplat ca cineva să vină la el și să spună, „hai, ia în arendă terenul meu”.

„Pe noi situația din Ucraina nu ne îngrijorează, pentru că funcționăm în circuit închis, noi producem grâu și soia pentru stabilimente de găini, trimitem în Italia grâu, cereale sau soia și vine înapoi găinaț, așa că mare parte din costuri sunt deja acoperite. Dar situația pentru restul țării, dacă vremea nu va fi favorabilă, va fi grea”, a adăugat Marco Caserta, director Agricola Alba și Agricola Anita

Antreprenorul italian recunoaște însă că irigațiile reprezintă o provocare pentru agricultura din România.

Astfel, acesta spune că afacerea să începe în această perioadă să aducă apă din Bega pentru bazinul de acumulare de 100.000 de metri cubi pe care l-a construit, demers care va ajuta ca de la anul să aibă în jur de 300 de hectare irigate.

Totodată, Marco Caserta s-a referit și la protestele fermierilor din Europa, despre care spune că „au dreptate”.

„Au dreptate în primul rând pentru că majoritatea fac agricultură în mod convențional. Noi avem 5700 de hectare în regim ecologic și majoritatea GAEC-urilor (Good Agricultural and Environmental Conditions, n.r.) le respectăm deja de 5 ani.

Pe noi nu ne-a afectat, dar cerința privind terenul pârloagă e o prostie după părerea mea, plus că nu e corect, pentru că fermierul respectiv primește subvenții fără a face nimic”, declară Marco Caserta, director Agricola Alba și Agricola Anita

Nu în ultimul rând, cu privire la eventuale regrete de a fi părăsit pământul natal în favoarea României, Marco Caserta spune că singurul său regret este că în ultimii doi ani s-a împărțit între familia sa, care s-a întors în Italia și activitatea de aici, dar, în rest, „România oferă mult pentru străini”.

‹ adv ›

3 COMENTARII

  1. Leu Constantin 26Feb.2024
    Daca ministerul agriculturii s-ar ocupa de colectarea productiei agricole si mai departe de vanzarea in zone geografice practicand marketingul,ar avea de castigat si statul si producatorii.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

George Ionel Tănasă, tânăr fermier: Nu este ușor să faci agricultură, dar am reușit de fiecare dată să găsim soluții

George Ionel Tănasă, un tânăr de doar 21 de ani s-a implicat în agricultură pentru că părinții săi sunt...

Pericle Mihai Sălceanu, tânăr fermier: Lipsa forței de muncă ne impune tehnologizarea

Pericle Mihai Sălceanu din localitatea Leoști, comuna Pădureni, județul Vaslui, muncește cu fratele și părinții într-o fermă mixtă, ce...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole