Dialogul strategic privind viitorul agriculturii, lansat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este un demers necesar şi util pentru perioada care urmează, dar şi unul foarte important în contextul Pactului Verde European, care a adus multe influenţe în actuala Politică Agricolă Comună, susţine Marius Micu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Pro Agro şi al Copa-Cogeca, cea mai mare organizaţie a fermierilor şi cooperativelor agricole din Uniunea Europeană.
El a adăugat că prin acest dialog strategic se poate găsi un echilibru între obiectivele de mediu şi climă şi situaţia reală prin care trecem la nivel european din punct de vedere economic.
În opinia sa, acest dialog strategic este util şi pentru că la nivel european se discută de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, o ţară cu o suprafaţă agricolă considerabilă, iar acest lucru trebuie luat în considerare deoarece ar conduce la un impact în ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună.
‹ adv ›
De asemenea, reprezentantul organizaţiei de agricultori a adăugat că bugetul este un alt element important identificat pentru rezolvarea acestor „probleme ale timpurilor noastre”.
Potrivit sursei citate, acest demers al dialogului strategic privind viitorul agriculturii trebuia să înceapă cu mult timp înainte şi nu acum într-un context electoral şi într-unul al protestelor fermierilor din mai multe ţări europene.
Pe de altă parte, acesta şi-a exprimat îngrijorarea ca tot acest demers să nu se transforme într-un alt Pact cu obiective şi mai ambiţioase, care se vor transpune „în condiţionalităţi şi mai grele de îndeplinit pentru fermieri”.
Nu în ultimul rând, vicepreşedintele Pro Agro a susţinut că îşi doreşte ca acest dialog strategic lansat la nivel european să poată fi transpus şi la nivel naţional, sub forma unei strategii care să conţină „câteva puncte foarte importante de dezvoltare în agricultură pentru România”, o strategie asumată de asociaţiile profesionale reprezentative şi de toate partidele politice.
Printre cele mai importante puncte care s-ar putea regăsi în acest document de poziţie, în opinia vicepreşedintelui Federaţiei Naţionale Pro Agro, se află: un buget consolidat complementar bugetului Politicii Agricole Comune, o revizuire în sens comercial a sistemului de plăţi în cazul subvenţiilor, irigaţiile, dar fără a crea dezechilibre între regiunile ţării fără potenţial şi un instrument de management al riscului în agricultură.