O pondere importantă dintre dăunătorii şi bolile care afectează culturile agricole ar putea fi combătută de ger şi zăpadă, atrag atenţia specialiştii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău în contextul temperaturilor din ce în ce mai ridicate pe parcursul ultimelor ierni.
Potrivit cercetătorilor de la BRGV Buzău, lipsa precipitaţiilor din timpul iernii, variaţia extremă a temperaturilor între zi şi noapte sau de la o zi la alta produc dezechilibre majore în dezvoltarea plantelor.
Temperaturile ridicate din timpul iernii favorizează conservarea şi dezvoltarea unor dăunători vinovaţi de pagube semnificative produse în majoritatea ramurilor din agricultură. Se estimează că jumătate din pagubele generate de atacurile dăunătorilor sau de boli ar putea fi evitate în contextul unor condiţii climatice normale, caracterizate pe timpul iernii de precipitaţii sub formă de zăpadă şi perioade cu valori termice sub limita îngheţului.
Printre speciile de plante legumicole afectate de boli, dăunători şi dezechilibre ale climei se numără ardeii, tomatele sau fasolea, soiuri care ar putea fi cultivate din ce în ce mai greu, cu costuri de producţie ridicate.
În schimb, temperaturile din ce în ce mai ridicate din timpul anului fac loc în agricultură unor soiuri de plante care altădată nu ar fi avut şanse să prospere. În cadrul BRGV sunt în curs de aclimatizare peste 200 de specii de legume, flori, plante aromatice şi medicinale.
Printre plantele aclimatizate se mai numără Perilla frutescens sau susanul sălbatic, anghinarea sau topinamburul.