Laptele de măgăriţă, recunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, considerat un panaceu şi cel mai apropiat ca gust şi consistenţă de laptele matern, a devenit o afacere în ascensiune în România, fiecare dintre crescătorii acestor animale admirabile încercând să ofere clienţilor, pe lângă produsul-minune, şi ceva specific.
Crescătorii de măgari susţin că aceste animale sunt extrem de inteligente, afectuoase, curajoase şi puternice, chiar dacă şi-au făcut o reputaţie de fiinţe extrem de încăpăţânate, iar apelativul „măgar” nu ar părea să prevestească nimic bun, în viziunea umană.
Ei spun, însă, că cei care cunosc măgăruşii ştiu că această încăpăţânare provine doar dintr-un puternic instinct de apărare faţă de abuzuri, iar eticheta negativă care li s-a pus ar putea proveni din frica egoului uman în faţa inteligenţei şi a iubirii manifestate de aceste fiinţe.
Unul dintre crescătorii de măgăriţe din România este Gabriel Mihaly, din judeţul Arad, specializat în salinoterapie. El sune că, din iubire faţă de mediul înconjurător, a decis să onoreze mama-natură prin înfiinţarea unei ferme ecologice de măgăriţe.
Terapeutul a achiziţionat un teren în apropiere de oraşul Arad şi l-a populat cu zece măgăriţe, a căror număr a crescut constant în ultimii ani, iar în scurt timp măgăruşii de aici au devenit atracţia zonei.
Animalele, ne spune crescătorul, sunt mereu pe o păşune unde nu le deranjează nimeni, beau apă curată, au aer curat şi beneficiază de hrană ecologică.
O măgăriţă produce în jur de jumătate de litru pe zi de lapte pe zi care poate fi colectat doar în anumite condiţii.
Măgăruşii familiei terapeutului au început să atragă tot mai multă lume, în special copii, care nu se pot abţine să nu-i mângâie.
Terapeutul ne-a mai spus că măgăruşii sunt foarte rustici, trăiesc mai mult pe păşune şi că în afară de apă şi hrană nu au alte nevoi.
Având deja câţiva ani petrecuţi printre măgăruşii săi, Gabriel Mihaly îşi doreşte să demonteze complet mitul potrivit căruia a fi „măgar” implică obligatoriu ceva negativ, fiindcă experienţa i-a demonstrat că aceste animale, pe lângă faptul că le consideră sacre, sunt extrem de nobile şi pline de iubire.
El crede că omul gândeşte mai repede decât măgarul, însă măgarul aprofundează mai mult şi are nişte simţuri extraordinare, mult mai dezvoltate.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mecursor,...