Sinonime: Supernova, Early Red, VCR 16.
Origine: Chişmiş lucistâi este un soi de struguri pentru masă apiren. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Cardinal X Chişmiş roz. Autorii soiului: Juraveli M., Borzicova G., Gavrilov I.
- Vigoarea de creştere a butucilor: medie-mare.
- Epoca de dezmugurit: medie (I dec. aprilie).
- Epoca de înflorit: mediu-precoce (I dec. iunie).
- Epoca de coacere: mijlocie – timpurie (125-135 zile de la dezmugurit până la coacere), II-III dec. august.
Strugurele: dimensiunea medie-mare (400-500 g), forma conică sau cilindro-conică, lax.
Bobul: dimensiune medie (3-4 g), forma elipsoidală lungă, de culoare roz. Pulpa nu este colorată, aroma delicată de muscat. La coacere atinge 17-19 Brix şi aciditatea 6-7 g/l.
Particularităţi de cultivare: fertilitatea ridicată a mugurilor impune normarea obligatorie a recoltei; acţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3).
Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, iar greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei se măreşte cu 30-50%, se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare (Antonacci D., Porniola R. şi alţii, 2007).
În condiţiile de cultivare a țării noastre se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţie de 80-100 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).
Citiți mai multe despre Aplicarea giberelinei GA3 la vița de vie – perioade, norme.
Aspecte pozitive: dimensiunea bobului (3-4 g) este bună pentru un soi apiren, este productiv (fertilitatea ochilor medie-înaltă – 1,2 struguri la ochi) şi cu calități organoleptice foarte bune. La coacerea deplină o aromă delicată de muscat.
Aspecte negative: rezistenţă slabă la iernare (-18 -20 grade C)*, iar, în unii ani, la coacere, colorarea este insuficientă. La coacerea deplină scuturarea bobiţelor este accentuată, rezistență mai redusă la transportare.
*În anul 2021 în cadrul SRL „Terra-Vitis” a fost înregistrată temperatura minim absolută de circa -19 -20 grade C, şi, la soiul Chişmiş lucistâi au fost înregistrate: 41,2 % ochiuri vatamate şi 5,9 % pierite (în total mai mult de 45 %), comparativ cu până 15 % ochiuri vătămate (inclusiv pierite) la soiurile Muscat de Bugeac, Jupiter, Moldova, Pamiati Juravelea.
V-ar putea plăcea și articolul despre Soiul de struguri de masă Muscat de Bugeac – descriere.
As dori să știu vindeți butuci de viță de vie de masa.. La ce preț îi bucata, și solul cum ar trebui să fie și din ce zonă sunteți .. mă interesează să cumpăr, dacă aveți și ceva prospect :la ce distanță se plantează; la ce adîncime; si cu ce soluții se stropeste;Nr de telefon aveți