7.8 C
București
marți, 26 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleASFOR: România poate avea un proiect de ţară care să pună în...

ASFOR: România poate avea un proiect de ţară care să pună în valoare biomasa forestieră şi agricolă

România poate avea un proiect de ţară care să pună în valoare biomasa forestieră şi agricolă care se risipeşte în fiecare primăvară şi toamnă prin incendieri de cele mai multe ori necontrolate şi ilegale, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

„În jur de 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Biomasa forestieră este o resursă care, cu politici publice adecvate, poate contribui decisiv la rezolvarea problemei încălzirii în mediul rural, în oraşele mici, dar şi în companii. Avem această resursă, de ce să nu o folosim la justa ei valoare, aşa cum se întâmplă în statele europene cu sectoare forestiere puternice? Româna poate avea un proiect de ţară care să pună în valoare biomasa forestieră şi agricolă care se risipeşte în fiecare primăvară şi toamnă prin incendieri de cele mai multe ori necontrolate şi ilegale”, consideră Ciprian Dumitru Muscă, preşedintele ASFOR.

Potrivit sursei citate, extinderea folosirii centralelor pe biomasă lemnoasă la nivel naţional în comunităţile rurale este mai mult decât necesară.

„În contextul crizei energetice globale, a războaielor şi a faptului că ne-am asumat, în cadrul Uniunii Europene, tranziţia verde, UE încurajează producţia de energie electrică şi termică prin folosirea biomasei. Biomasa forestieră este recunoscută în UE ca sursă de energie verde. Creşterea utilizării biomasei în UE contribuie la diversificarea aprovizionării cu energie a Europei, creşterea economică, creşterea numărului de locuri de muncă şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Biomasa pentru producţia de energie (bioenergie) este principala sursă de energie regenerabilă în UE, cu o pondere de aproape 60%. Sectorul de încălzire şi răcire este cel mai mare utilizator final, folosind aproximativ 75% din întreaga bioenergie”, a punctat Muscă.

Pe data de 12 septembrie 2023 s-a încheiat a treia revizuire a Directivei privind Energia Regenerabilă, care consacră principiul utilizării în cascadă a lemnului, astfel: produse pe bază de lemn, prelungirea duratei de viaţă a produselor pe bază de lemn, reutilizare, reciclare, bioenergie, eliminare. Iar biomasa forestieră poate beneficia de scheme de sprijin.

‹ adv ›

Anul acesta, ASFOR a organizat o serie de conferinţe dedicate unei mai bune cunoaşteri a sectorului forestier şi de prelucrare primară a lemnului.

Cel mai recent eveniment de acest fel, cu tema „Biomasa forestieră, sursă locală de energie regenerabilă”, a avut loc pe 17 noiembrie, la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, în care au fost prezentate mai multe modele de folosire a biomasei forestiere în mediul rural. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Silva: Mitingul silvicultorilor a vizat protejarea pădurilor din patrimoniul public al statului, nu fondul forestier privat

Mitingul forestierilor, organizat săptămâna trecută, a avut ca scop...
‹ adv ›

ASFOR: Sectorul forestier şi de prelucrare primară a lemnului are nevoie de finanţare şi deschidere pentru piaţa construcţiilor

Creşterea valorii contribuţiei sectorului forestier şi de prelucrare primară la bugetul de stat, de la 3,5% cât este în...

ASFOR promovează documentul – România verde în 10 paşi

România are toate resursele - păduri, lemn, capacităţi de prelucrare, specialişti şi şcoli - pentru a intra în plutonul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole