Deficitul comercial al României cu produse agroalimentare nu poate fi redus decât prin dezvoltare, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care şi-a propus salvarea sectorului suin şi o balanţă comercială „0” pe produsele din carne de porc într-o perioadă de 5 ani.
Şeful de la Agricultură a subliniat că îşi doreşte să se producă în România cantitatea necesară de purcei, care se ridică la circa 9 milioane, iar ulterior aceasta să fie introdusă în fermele de creştere a porcilor.
Ministrul Agriculturii a menţionat că a luat decizia de a schimba modul de accesare a fondurilor europene din Planul Strategic 2023-2027, iar cei care vor investi în zootehnie vor merge pe axe separate.
Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va finanţa partea de reproducţie, iar prin Planul Strategic oamenii vor putea accesa fonduri pentru partea de creştere.
Potrivit datelor statistice, numărul porcilor crescuţi anul trecut în fermele româneşti a fost de 17 ori mai mic decât în anii de dinainte de Revoluţie şi de 7 ori mai puţin faţă de anul 2000, iar acest lucru se vede în balanţa comercială în condiţiile în care România importă anual carne de porc de peste 750 de milioane de euro.
După apariţia pestei porcine africane în fermele din România, importul de carne de porc a crescut de la 290.000 de tone, cât era în 2017, la aproape 500.000 de tone în 2019, iar în 2022, la 750.000 de tone.