Noua propunere pentru Codul Silvic, prezentată de Ministerul Mediului, nu ține cont de direcțiile strategice stabilite prin Strategia Națională pentru Păduri 2030, susțin reprezentanții WWF ROmânia.
Potrivit acestora, lipsesc reformele administrative atât de necesare pentru silvicultura românească, ceea ce generează riscuri majore cu privire la liberalizarea tăierilor, la reducerea suprafeței pădurilor la nivel național, la demararea unui nou val de „împroprietăriri” din pădurile statului și la încurajarea exportului de lemn brut.
Această lege fundamentală pentru păduri ar trebui să susțină îndeplinirea obiectivelor naționale precum protejarea, refacerea și promovarea utilizării durabile a pădurilor, stoparea declinului biodiversității, atenuarea efectelor schimbărilor climatice și asigurarea unor modele de producție durabile.
Documentul prezentat nu ia în calcul unele obiective importante privind conservarea biodiversității, indicarea clară a surselor de finanțare pentru conservarea pădurilor, protejarea comunităților dependente de pădure sau conservarea „Pădurilor Nimănui” – pădurile aflate în afara fondului forestier.
Dacă acestea nu sunt luate în considerare, o serie de obiective asumate deja riscă să rămână simple afirmații sau să fie ignorate complet, mai menționează WWF.
Pe de altă parte, aceștia menționează că este de lăudat faptul că noul Cod Silvic rescrie sistemul de sancțiuni, acestea având un caracter disuasiv, continuă lupta digitalizată împotriva recoltărilor ilegale și păstrează principiile durabile privind amenajarea pădurilor pentru suprafețele mari.
Citește comentariile tehnice ale WWF în legatură cu proiectul noului Cod Silvic.