2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Corpul de Control al MADR verifică solariile din Glodeanu-Sărat; mai multe...

Buzău: Corpul de Control al MADR verifică solariile din Glodeanu-Sărat; mai multe persoane sunt cercetate

Corpul de Control al Ministerului Agriculturii desfăşoară verificări în bazinul legumicol Glodeanu Sărat, după ce o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a scos la iveală faptul că mai multe persoane au vândut şi folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii.

Potrivit Direcţiei Agricole Buzău, vor fi prelevate probe din loturile de roşii pentru a se stabili nivelul de pesticide folosit.

„În contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind utilizarea de produse de protecţie a plantelor cu încălcarea prevederilor legale, astăzi, 11 mai 2023, vor fi desfăşurate controale în bazinul legumicol Glodeanu Sărat cu participarea reprezentanţilor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău şi autorităţilor publice locale. Vor fi prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului”, a transmis Direcţia Agricolă Buzău.

Totodată, instituţia a solicitat lămuriri din partea procurorilor cu privire la identitatea persoanelor care ar fi introdus pe piaţă substanţe interzise.

„Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău a făcut demersuri pe lângă Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău în vederea comunicării de date şi informaţii privind persoanele bănuite că au introdus pe piaţă substanţe şi produse de protecţie a plantelor din categoria celor interzise sau neomologate în România, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate tip solar.

În vederea monitorizării calităţii tomatelor, precizăm că au fost prelevate 9 probe de roşii, neconstatându-se până în prezent depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă”, informează directorul Direcţiei Agricole, Cosmin Florea.

‹ adv ›

Conform unor surse, două dintre persoanele cercetate ar fi folosit pesticide concentrate pentru a forţa coacerea legumelor, în schimb, procurorii care se ocupă de caz precizează că la acest moment nu se cunoaşte exact dacă nivelul era peste cel admis, motiv pentru care au fost prelevate probe.

Totodată, anchetatorii au subliniat că sunt cercetate persoane din comuna Glodeanu Sărat.

„În cauză se efectuează cercetări faţă de persoane de pe raza judeţului Ilfov şi comunei Glodeanu Sărat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producere, livrare sau utilizare de îngrăşăminte chimice pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă, în situaţia unei persoane care nu este din Buzău. Practic cumpărau, revindeau către terţi şi le şi utilizau.

Au fost ridicate probe şi o să stabilim dacă utilizarea substanţelor a afectat plantele. Deocamdată nu există o acuzaţie formulată de comercializarea unor produse toxice până când nu avem rezultate care să confirme acest lucru. Substanţele se pot dilua în limitele legale, se pot formula acuzaţii doar dacă au fost stropite în concentraţii mai mari decât cele legale”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Marius Niţă.

IPJ Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole