Recoltarea fructelor reprezintă ultima şi una din cele mai importante verigi tehnologice ale procesului de producere. Recoltarea merelor la momentul potrivit ne ajută nu doar pentru a obţine fructe de calitate dar şi de a maximiza durata de viaţă în timpul păstrării.
Mai întâi de toate, merele mature sunt ferme, crocante şi suculente, cu o culoare intensă şi o aromă caracteristică soiului. La soiurile roşii însă, culoarea nu este un bun indicator al maturităţii.
Soiul Red Delicious, de exemplu, se va transforma bine în roşu înainte ca fructul să fie copt. Culoarea seminţelor de asemenea, nu este un indicator sigur.
Marea majoritate a soiurilor de mere au seminţe maro la maturitate, însă la unele soiuri seminţele pot de asemenea să se brunifice cu 7-10 zile înainte de maturare.
Unul din cel mai sigur indicator pentru stabilirea momentului optim de recoltare al fructelor este conţinutul de amidon. Odată cu maturarea mărului, amidonul acumulat natural se transformă în glucoză.
Aşadar, testul de amidon se bazează pe gradul de hidroliză a amidonului în glucoză, ceea ce este corelat cu evoluţia etilenei.
Reguli generale la recoltarea merelor
- Fructele se recoltează pe vreme bună, după ce s-au uscat şi nu mai conţin picături de ploaie sau de rouă.
- Recoltarea merelor se efectuează în zilele în care temperatura maximă nu depăşeşte 15 °C.
- Fructele se culeg manual fără a fi atinse tare sau presate în mână.
- O deosebită atenţie se atrage ca fructele să nu fie zgâriate, sau şterse de pruină.
- Culesul începe de la baza coroanei spre vîrf şi de la exterior spre interiorul coroanei.
- Merele se desprind de pe ramură cu peduncul (codiţă), printr-o uşoară rotire, şi nu prin smulgere.
- Merele se culeg în saci speciali de recoltat, care se golesc prin deschiderea fundului în lăzi containere.
- Lăzile sau containerele cu fructe recoltate, pînă la transportarea lor din livadă, se păstrează în locuri umbrite, ferite de soare şi praf.
Echipamente pentru recoltare
Cum s-a menţionat mai sus, recoltarea este o acţiune de mare importanţă şi, ca sa fie realizată cu succes este necesar ca producătorii să se asigure cu tot echipamentul necesar. Pentru a facilita acest proces şi a mări productivitatea muncii se recomandă utilizarea sacilor cu fundul mobil şi a platformelor de recoltare.
Sacii de recoltare sunt dotaţi cu o carcasă din metal sau plastic, protejaţi de un înveliş moale, astfel încât să asigure protecţia fructelor culese. În partea inferioară are un sac fără fund, care cu ajutorul clamelor se prinde pe carcasă înainte de cules şi se desprinde înainte de golirea sacului. Astfel de saci pot fi transportaţi către muncitori (carcasa dispune de doua centuri late pentru umeri), sau pot fi fixaţi direct pe container.
Platforma de recoltare are un mare avantaj prin poziţionarea muncitorilor la înălţime, prin aceasta se economiseşte timp, deoarece nu trebuie de instalat scări, sau să se urce şi să se coboare de fiecare dată pentru a poziţiona scara la fiecare pom în parte. În rezultat efortul fizic depus de muncitori se reduce semnificativ şi sporeşte productivitatea.
Află aici despre făinarea mărului-cum să recunoști și să combați boala.