Comisia Europeană va sprijini fermierii afectaţi de importurile de cereale şi oleaginoase ieftine din Ucraina şi de faptul că ei nu au putut să-şi exporte produsele, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii, Petrea Daea, precizând că în România au intrat aproape 3 milioane de tone de astfel de produse.
Pe de altă parte, ministrul a explicat că din cauza conflictului din Ucraina au fost blocate căile de comercializare, iar cereale au rămas în ţară, în timp ce aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns în România, la preţuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni.
Petre Daea a transmis că a găsit înţelegere la CE precum şi din partea comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, faţă de situaţia în care se află ţările care se află în proximitatea conflictului.
România, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerţul cu cereale şi a permis ca volume importante de mărfuri să intre în ţară fără controale fitosanitare.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit joi cu tinerii fermieri ce formează grupul Agrinnovator, care îşi propun să aducă în atenţie importanţa şi beneficiile digitalizării agriculturii.
Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...