Un număr de 22.000 de porci au fost sacrificaţi şi valorificaţi economic după ce în cadrul unei exploataţii comerciale din judeţul Timiş s-a reuşit izolarea virusului pestei porcine africane în cadrul focarului şi uciderea unui număr mic de suine raportat la totalul capetelor existente, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Planul de măsuri a fost elaborat de o echipă de specialişti ai ANSVSA, condusă de vicepreşedintele desemnat, Ioan Oleleu. Punerea sa în aplicare s-a realizat împreună cu medicii veterinari din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş şi a constat în monitorizarea strictă a stării de sănătate a tuturor porcilor care nu au fost afectaţi în prima fază şi regândirea unor fluxuri în ceea ce priveşte biosecuritatea fermei.
Astfel, s-a compartimentat exploataţia respectivă în trei unităţi epidemiologice cu grade diferite de supraveghere şi monitorizare a animalelor, pornind de la furaje, personal implicat, măsuri de profilaxie generală nespecifică, deratizări, dezinfecţii şi bineînţeles, limitarea circulaţiei persoanelor în incinta exploataţiei.
Potrivit ANSVSA, esenţială în aplicarea acestui plan a fost diagnosticarea precoce a bolii şi evaluarea responsabilă a tuturor aspectelor de natură structurală şi operaţională din cadrul fermei afectate.
Încă din momentul suspiciunii, reprezentanţii exploataţiei au furnizat echipei coordonatoare de medici veterinari oficiali informaţii epidemiologice esenţiale, iar măsurile suplimentare instituite au făcut posibilă salvarea a peste 37.000 de porci.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.