5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrima navă cu cereale din Ucraina, autorizată să navigheze spre Liban, după...

Prima navă cu cereale din Ucraina, autorizată să navigheze spre Liban, după o inspecţie la intrarea în Bosfor

O echipă comună a finalizat cu succes inspecţiile la prima navă încărcată cu cereale din Ucraina destinate exportului de la începutul agresiunii militare ruse în februarie, a anunţat miercuri Ministerul turc al Apărării, conform AFP şi DPA.

Inspecţia efectuată de reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, Turciei şi Naţiunilor Unite a durat aproximativ o oră. Echipa este responsabilă pentru a se asigura că nava nu transportă încărcături neautorizate, cum ar fi arme.

”Nava va continua în scurt timp să navigheze prin strâmtoarea Bosfor din Istanbul spre destinaţia finală Liban”, a precizat ministerul pe Twitter.

Nava sub pavilionul Sierra Leone urma să pornească din nou la drum cu puţin timp înainte de prânz (09:00 GMT) spre portul Tripoli, în nordul Libanului, prin Bosfor, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara, între ţărmul european şi cel asiatic al Istanbulului. Marmara se deschide apoi spre Marea Mediterană prin strâmtoarea Dardanele.

‹ adv ›

Transportul de 26.000 de tone de porumb a părăsit luni dimineaţă portul Odesa (sudul Ucrainei) şi este primul care este autorizat în conformitate cu termenii acordului încheiat la 22 iulie la Istanbul între Rusia şi Ucraina, prin medierea Turciei şi sub egida Naţiunilor Unite.

Acest acord permite reluarea livrărilor pe pieţele mondiale de cereale ucrainene blocate de la invazia rusă. Turcia şi ONU au declarat că vor ajuta la coordonarea în condiţii de siguranţă a exporturilor şi vor monitoriza transporturile pentru a se asigura că navele nu transportă arme în zona de război. Un centru comun de coordonare a fost deschis la Istanbul şi este deservit de personalul celor patru părţi.

Mai mult de 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut aşteaptă încă să fie exportate, potrivit datelor din Ucraina. Alimentele sunt necesare de urgenţă pe piaţa mondială – în special în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. ONU a avertizat recent cu privire la cea mai mare foamete din ultimele decenii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole