Comisia Europeană a decis să activeze, luni, noi măsuri de criză pentru a sprijini sectoarele pescuitului şi acvaculturii în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Mecanismul de criză al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură (FEAMPA) va oferi sprijin imediat operatorilor din sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării fructelor de mare prin compensaţii financiare pentru pierderile lor economice şi costurile suplimentare.
El va permite statelor membre să acorde compensaţii financiare operatorilor pentru pierderile de venit cauzate de perturbarea actuală a pieţei, precum şi „ajutor pentru depozitare” acordat organizaţiilor de producători.
Această etapă vine în completarea Cadrului temporar de criză, care permite statelor membre să ofere sprijin prin intermediul ajutoarelor de stat.
Mecanismul activat luni permite statelor membre să acorde două tipuri de măsuri de criză: compensaţii financiare pentru operatorii din sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare generate de perturbarea actuală a pieţei.
Costurile suplimentare cu energia pot fi acoperite de compensaţie dacă sunt legate de perturbarea pieţei cauzată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
De asemenea, mecanismul activat astăzi permite statelor membre să acorde compensaţii financiare pentru organizaţiile de producători în cazul în care pun în aplicare mecanismul de depozitare din cadrul organizării comune a pieţelor („ajutor pentru depozitare”).
Acest mecanism permite organizaţiilor de producători să stocheze produsele membrilor lor pentru a garanta un nivel satisfăcător al preţurilor pe piaţă.
Executivul comunitar subliniază că mecanismul de criză al FEAMPA este o măsură temporară. Acesta se aplică retroactiv de la 24 februarie 2022, data începerii agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şi va dura până la sfârşitul anului 2022.
Statele membre pot decide dacă doresc sau nu, să îl utilizeze. Dacă da, ele vor trebui să îl includă în următoarea versiune a programului lor FEAMPA, prezentat Comisiei.