5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE: Noi măsuri de criză pentru a sprijini sectoarele pescuitului şi acvaculturii

CE: Noi măsuri de criză pentru a sprijini sectoarele pescuitului şi acvaculturii

Comisia Europeană a decis să activeze, luni, noi măsuri de criză pentru a sprijini sectoarele pescuitului şi acvaculturii în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Mecanismul de criză al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură (FEAMPA) va oferi sprijin imediat operatorilor din sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării fructelor de mare prin compensaţii financiare pentru pierderile lor economice şi costurile suplimentare.

El va permite statelor membre să acorde compensaţii financiare operatorilor pentru pierderile de venit cauzate de perturbarea actuală a pieţei, precum şi „ajutor pentru depozitare” acordat organizaţiilor de producători.

‹ adv ›

Această etapă vine în completarea Cadrului temporar de criză, care permite statelor membre să ofere sprijin prin intermediul ajutoarelor de stat.

„Războiul din Ucraina este un război împotriva tuturor. Sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării sunt grav afectate din cauza preţurilor ridicate la energie, oxigen şi materii prime. Aceasta se întâmplă a doua oară în ultimii ani, după pandemia de COVID-19, deci luăm din nou măsuri rapide pentru a le sprijini în această criză. Aceste măsuri de urgenţă pentru situaţii de criză nu ar trebui să împiedice în niciun fel eforturile noastre pe termen lung către tranziţia energetică structurală a sectoarelor pescuitului şi acvaculturii în vederea atingerii obiectivelor Pactului verde european”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Mecanismul activat luni permite statelor membre să acorde două tipuri de măsuri de criză: compensaţii financiare pentru operatorii din sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare generate de perturbarea actuală a pieţei.

Costurile suplimentare cu energia pot fi acoperite de compensaţie dacă sunt legate de perturbarea pieţei cauzată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, mecanismul activat astăzi permite statelor membre să acorde compensaţii financiare pentru organizaţiile de producători în cazul în care pun în aplicare mecanismul de depozitare din cadrul organizării comune a pieţelor („ajutor pentru depozitare”).

Acest mecanism permite organizaţiilor de producători să stocheze produsele membrilor lor pentru a garanta un nivel satisfăcător al preţurilor pe piaţă.

Executivul comunitar subliniază că mecanismul de criză al FEAMPA este o măsură temporară. Acesta se aplică retroactiv de la 24 februarie 2022, data începerii agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şi va dura până la sfârşitul anului 2022.

Statele membre pot decide dacă doresc sau nu, să îl utilizeze. Dacă da, ele vor trebui să îl includă în următoarea versiune a programului lor FEAMPA, prezentat Comisiei.

„Din cauza impactului agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mulţi pescari din UE nu merg pe mare deoarece îi costă mai mult decât şederea în port. Întreaga flotă a UE devine practic neprofitabilă. Navele de pescuit care operează în Marea Neagră se confruntă, de asemenea, cu ameninţarea unor posibile activităţi militare, ceea ce duce, prin urmare, la o suspendare preventivă a activităţii lor. Sectoarele acvaculturii şi prelucrării sunt, de asemenea, afectate de creşterea costurilor energiei şi ale materiilor prime, precum şi de costurile ridicate de logistică şi transport. Se preconizează că piaţa peştelui se va confrunta cu un şoc negativ în ceea ce priveşte oferta, atât de produse pescăreşti proaspete (UE), din cauza deciziilor de a nu ieşi pe mare, cât şi de anumite produse prelucrate sau conservate, ca urmare a penuriei de materii prime”, se arată în comunicat.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE investeşte 380 mln de euro în proiecte care sprijină tranziţia verde

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane...
‹ adv ›

CE a aprobat schema României de 500 mln de euro pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema României, în...

Regulamentul UE privind defrișările – Comisia Europeană cere încă 12 luni pentru tranziție

Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole