Beneficiarii plăților în favoarea bunăstării porcinelor, Măsura 14 Bunăstarea animalelor, sunt exploatațiile comerciale autorizate sanitar-veterinar, încadrati în categoria fermierilor activi (conform art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 cu modificările și completările ulterioare) care își asumă voluntar angajamentul anual în favoarea bunăstării animalelor.
Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri este o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de beneficiari. Prima compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea vită mare (UVM).
Plăţile pentru bunăstarea porcilor pot fi acordate dacă beneficiarul:
- este fermier activ (conform definiției naționale) în înțelesul la art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificările și completările ulterioare;
- este înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor al ANSVSA şi deţine un cod de exploataţie;
- deţine autorizaţie sanitară veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA;
- se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerințele specifice subpachetelor pentru care aplică pe întreaga perioadă a angajamentului.
!Efectivele intrate în exploataţie înainte de emiterea autorizaţiei sanitar-veterinare nu sunt eligibile la plată.
Numărul maxim de cicluri de producţie eligibilîn cadrul M.14 este de:
- 3,2 cicluri de producţie pe an – porci graşi (de la intrarea în categoria);
- efectiv mediu anual – animale de reproducție femele (scrofițe și scroafe ținute în grup).
În categoriile de animale neeligibile se încadrează:
- animalele care nu au intrat în categorie (ex: vierii);
- porcii grași a căror populare/intrare în exploataţie s-a realizat după intrarea în categorie (la o greutate medie de peste 30 kg/cap – rezultată din documenele de livrare);
- porci grași livrați la o greutate medie de sub 96 de kg/cap rezultată din documenele de livrare;
- animalele reformă;
- animalele sacrificate de necesitate;
- mortalităţile;
- numărul de animale care depășește capacitatea maximă anuală a exploatației.
Plăţile acordate în cadrul subpachetului 1a) nu se pot cumula cu cele acordate în cadrul subpachetului 2a) pentru aceeași categorie de animale în cadrul unui an de angajament. Orice alte combinaţii sunt posibile, plăţile acordate în cadrul celorlalte subpachete putându-se cumula.
Conform Regulamentului (UE) nr. 640/2014, cu modificările și completările ulterioare, art. 30, ajutorul sau sprijinul nu poate fi acordat pentru un număr de animale mai mare decât cel indicat în cererea de plată.
Sume și rata sprijinului în cadrul Măsurii 14
Subpachetul 1 a) – creşterea cu cel puţin 10% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal
Scăderea densității la porcii grași și animalele de reproducție – femele (scrofițe și
scroafe) prin extragerea (eliminarea) unui număr suficient de animale din boxe astfel încât spaţiul alocat disponibil fiecărui animal rămas să crească cu cel puţin 10% față de densitatea corespunzatoare cerințelor minime obligatorii, iar suprafața de pardoseală alocată pentru fiecare categorie de porci trebuie să fie:
Subpachetul 2a) – creşterea cu cel puţin 15% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal
Angajamentul constă în scăderea densității la porcii grași și animalele de reproducție – femele (scrofițe și scroafe) prin extragerea (eliminarea) unui număr suficient de animale din boxe astfel încât spaţiul alocat disponibil fiecărui animal rămas să crească cu cel puţin 15% față de densitatea rezultată din aplicarea cerințelor minime obligatorii, iar suprafața de pardoseală alocată pentru fiecare categorie de porci trebuie să fie:
Subpachetul 3 a) – reducerea pulberilor cu 30% faţă de nivelul minim obligatoriu prin menţinerea în limite optime a parametrilor de microclimat
Monitorizarea zilnică cu echipamente specializate de măsurare și control a calității aerului (a pulberilor) de către beneficiar şi un buletin de analiză pe an în urma monitorizării de către entităţi independente pentru ca pulberile să nu depășească maximum 10,5 mg/mc pulberi în adăpost.
Subpachetul 4 a) – îmbunătăţirea condiţiilor zonei de odihnă
Menținerea zonei de odihnă în permanență uscată astfel încât să asigure confortul animalelor prin aplicări suplimentare de materiale absorbante corespunzătoare pentru așternut (materiale higroscopice) în zona de odihnă – în primele şapte zile de la populare materialele se aplică zilnic, iar apoi de două ori /săptămână.
Termenul pentru depunere al cererii de plată/ decontului/documentelor justificative
Cererea de plată pentru măsura 14 – bunăstarea animalelor – pachet a) – plăţi în favoarea bunăstării porcinelor începând cu anul 2022 se depune conform art.13 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.809/2014 , în perioada 15 – 28 februarie 2022.
Decontul/documentele justificative pentru porci grași se depun, trimestrial:
- trimestrul 1 în perioada 1-30 aprilie
- trimestrul 2 în perioada 1-31 iulie
- trimestrul 3 în perioada 1-31 octombrie
- trimestrul 4 în perioada 1-31 ianuarie a anului următor
Mai multe detalii despre Măsura 14 – Plăţi în favoarea bunăstării animalelor găsiți pe acest link.
Buna as dori sa aglu cum pot optine niste bani la scroafe de reproductie 0759315169
Buna as dori sa aglu cum pot optine niste bani la scroafe de reproductie 0759315169