2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAltoirea viței de vie – foto cu etapele realizării

Altoirea viței de vie – foto cu etapele realizării

Altoirea viței de vie presupune câteva etape importante de realizat ce vor permite, ulterior, obținerea materialului săditor viticol de calitate.

Pentru a relata mai multe despre această metodă de înmulțire a viței de vie, am făcut o vizită la întreprinderea Vitis-Cojușna, specializată de ani buni în producerea materialului săditor viticol.

Prima etapă – obținerea coardelor altoi și portaltoi

Istoria vițelor altoite începe în plantațiile mamă, de unde sunt obținute coardele de altoi și portaltoi. Timp de un an de zile, acestea sunt crescute.

‹ adv ›

De regulă, coardele se recoltează toamna:

  • altoiul după căderea frunzelor, însă până la înregistrarea temperaturilor de -5°C. Grosimea optimă a coardelor este de 7-13 mm, iar lungimea de minim 6 ochi dezvoltați.

Trebuie alese coardele sănătoase, evident fără semne de atac al bolilor și dăunătorilor, dar și fără vătămări.

  • portaloiul se recoltează mai târziu, după primele înghețuri, selectându-se coardele maturate. Grosimea recomandată pentru acestea este la fel de 7-13 mm.

Important! Eliminați de pe coarde cârceii, inflorescențele și rămășițele de copileți. Înlăturați părțile care nu corespund grosimii indicate sau sunt vătămate.

De jos coardele se taie obligatoriu la lungimea de 1 cm sub mugurele de jos (zona de unde se formează sistemul radicular).

După recoltarea coardelor acestea se pun a câte 100-200 de bucăți, se leagă, indicându-se detalii cum ar fi soiul, data recoltării, parcela, numărul de coarde.

Ulterior, coardele se păstrează în depozite frigorifice, fiind preventiv spălat și tratat. Temperatura de păstrare a coardelor este de 2-4°C, iar umiditatea 90-92%.

Altoirea viței de vie

Perioada efectuării altoirii la masă este determinată de mai mulţi factori, constituind 25-30 de zile. Aceasta poate fi începută în decada a treia a lunii martie şi terminată la sfârșitul lunii aprilie.

Lungimea coardelor pentru altoire trebuie să fie de 42-45 cm, astfel ca lungimea tulpinii subterane la vița de vie altoită să fie de 40 cm, conform cerinței standard.

Înainte de altoire coardele portaltoi se pun la înmuiat pe parcursul a 2 zile, se tratează cu fungicid.

Altoirea poate fi realizată cu ajutorul mașinilor special destinate acestui proces – în cadrul Vitis Cojușna sunt utilajele Omega Uno care permit realizarea tăieturii concomitente a altoiului și portaltoiului și unirea acestora.

După altoire, vițele se tratează cu parafină.

În noile tipuri de parafină utilizată în acest scop se conțin componente cum ar fi stimulatorii de creștere. De obicei, parafinarea se realizează pe o lungime de până la 12 cm-15.

După altoire, vițele se tratează cu parafină.

În noile tipuri de parafină utilizată în acest scop se conțin componente cum ar fi stimulatorii de creștere. De obicei, parafinarea se realizează pe o lungime de până la 12 cm-15.

După parafinare, vițele sunt plasate în containere speciale pregătite cu rumeguș. Într-un container standard, în dependență de grosimea altoiului și portaltoiului pot fi amplasate 3-4 mii de altoituri.

Acoperirea cu rumeguș a vițelor altoite se numește stratificare. De obicei, în acest sens este utilizat rumegușul speciilor moi, cum ar fi plop sau tei.

După amplasare, vițele se spală până se așează bine rumegușul pe o jumătate din lungimea vițelor altoite.

După aceasta containerele se mai tratează cu fungicid, cum ar fi Enovit.

Stratificarea viței de vie

Vițele puse în containere se acoperă cu agril – material ce permite respirația plantelor. Pe agril se plasează un strat de 3-4 cm de rumeguș umed, iar apoi vițele sunt transportate către camerele de stratificare.

Camerele de stratificare sunt aceleași camere frigorifice, dotate cu echipamente pentru a asigura regim de temperatură mai înalt.

În primele 5 zile se menține regimul de temperatură de +30°C, apoi +28°C încă 5 zile, iar apoi +25°C.

Cea mai riscantă perioadă este cea în care se formează calusul (acesta asigură concreșterea altoiului și portaltoiului).

În acest moment vițele sunt extrem de sensibile în zona de formare a calusului – fiind creat mediul optim pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

La apariția calusului și desfacerea mugurilor (aproximativ peste 5 zile), sunt scoase covorașele de pe containere și asigurate vițele cu lumină (12 ore din 24).

Astfel, lăstărașii apăruți vor începe procesul de clorofilă.

După 15 zile de stratificare, vițele altoite necesită o perioadă de călire și adaptare. În acest sens, se reduc temperaturile de la 25 până la 12-15°C.

Călirea este realizată în hale libere. Ulterior, containerele după 4-5 zile sunt transportate afară.

Dacă nu sunt condiții bune, sunt utilizate sistemele de refrigerare din frigidere, sunt necesare temperaturi de +4….+8°C.

Alte detalii despre altoirea viței de vie găsiți pe acest link.

Perioada de călire a vițelor altoite durează minim o săptămână.

După perioada de călire, urmează procesul de alegere a vițelor, clasificate în dependență de cum a avut loc calusarea. Formarea calusului trebuie să fie uniformă pe întreg diametrul altoiului și portaltoiului, iar mugurele sănătos.

După ce au fost analizate și clasificate, plantate sunt curățite de rumeguș și supuse suplimentar procesului de parafinare în baia de parafină cu parafină a cărei temperatură de topire este mai mare – minim 75°C, ca ulterior plantele să reziste în condițiile școlii de viță de vie.

După o astfel de pregătire plantele fie sunt plantate în școala de viță de vie, fie în seră (la producerea materialului săditor în vegetație activă, reducându-se termenul de cultivare, iar vițele fiind plantate în anul altoirii).

În câmp deschis temperaturile sunt diferite, mai ales în condițiile plantării pe biloane cu peliculă mulci de culoare neagră, care se încălzește mai bine.

După aproximativ 10 zile plantele încep formarea rădăcinilor și lăstarului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative,...
‹ adv ›

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole