Premiile DLG Innovation Award AGRITECHNICA, oferite de Societatea Agricolă Germană (DLG), sunt printre cele mai importante premii din industria agricolă internațională. Acestea onorează inovațiile pentru utilizare practică și subliniază importanța pe care tehnologia agricolă modernă o are pentru agricultură.
Premiile sunt oferite o dată pe an și se împart în două categorii:
- Medalia de aur este acordată unui produs care prezintă un concept nou sau cu o funcționalitate modificată și a cărui aplicare dă naștere unui nou proces sau marchează o îmbunătățire substanțială a unui proces existent.
- Medaliile de argint sunt acordate inovațiilor a căror funcție sau proces au fost îmbunătățit substanțial, însă nu este necesar ca acestea să îndeplinească toate criteriile aplicabile pentru medalia de aur.
Pentru anul 2022, 164 de inovații au fost depuse pentru premiul inovației de top în sectorul internațional al mașinilor agricole, dintre care, comisia DLG Novelty a acordat o medalie de aur și 16 medalii de argint.
Tractorul NEXAT de 1100 cai putere
Cu medalia de aur a fost premiat NEXAT – un tractor de 1100 cai putere care, echipat cu dotările necesare, poate efectua toate lucrările de la cultivarea solului, semănat și protecția culturilor până la recoltare.
Acesta este prezentat ca o mașină de lucru autonomă și este echipat cu un sistem de monitorizare a mediului. În versiunea de 14 m, 95% din suprafața arabilă totală nu este călcată, ceea ce permite realizarea unui potențial ridicat de producție, protejând în același timp solul și mediul înconjurător.
În tractorul autopropulsat pot fi integrate o varietate de accesorii diferite pentru prelucrarea solului, semănat și recoltare. De asemenea, arată magnific când este montat cu un pulverizator de 70 de metri lățime.
Sistemul facilitează agricultura cu trafic controlat. La fel, cabina rotativă la 270° facilitează monitorizarea procesului și permite funcționarea complet automată a mașinii.
Pentru recoltarea cerealelor este disponibil un buncăr de 36 m³, ceea ce înseamnă că combina nu necesită un o mașină pentru descărcare pentru lungimile obișnuite ale câmpurilor. Transferul recoltei către transport poate fi efectuat la capătul rândului în aproximativ un minut.
Photoheyler – cultivator inovativ pentru controlarea buruienilor
O altă technologie premiată cu medalia de argint este Photoheyler de la compania Planungsbüro Heinrich.
Photoheyler este o mașină inovativă pentru controlul mecanic al buruienilor în rânduri care ghidează mașina de plivit extrem de precis de-a lungul rândurilor, reducând astfel numărul de erori și dificultățile de manevrare caracteristice technologiilor existente.
Principiul de lucru poate fi vizualizat în următorul video:
Funcția de ghidare a rândurilor detectează în mod fiabil rândurile de culturi cu ajutorul camerelor de luat vederi.
Roțile cu senzori ale mașinii pot fi dirijate cu ajutorul cilindrilor hidraulici și sunt sincronizate cu cele ale tractorului, ceea ce înseamnă că reflectă mișcările acestuia.
Prin supravirarea roților tractorului pe o pantă laterală, Photoheyler poate menține combinația de vehicule pe traseu chiar și pe o pantă. Culturile nu sunt îngropate, deoarece rotorul este poziționat oblic.
Rotorul cu cuțite taie la un unghi de exact 90° față de cultură, astfel încât buruienile sunt tăiate de pe rând și plasate pe spațiul dintre rânduri.
În special în agricultura ecologică, unde controlul mecanic al buruienilor este esențial pentru a asigura dezvoltarea culturii, Photohyler este o soluție binevenită pentru a garanta o cultură sănătoasă și randamente bune.
AgTech 2030 – platforma de prevenire a compactării solului
Una dintre inovațiile premiate cu medalia de argint este Agtech 2030, o platformă suedeză de inovare de la Universitatea Linköping.
Sistemul de prevenire a compactării de la Agtech 2030 oferă utilizatorului un serviciu care afișează riscul actual de compactare a unui teren și, prin urmare, gradul de vulnerabilitate, pe hartă.
Calculul în timp real, specific locației, oferă utilizatorilor un sprijin decizional în ceea ce privește riscul de compactare a solului și ajută la luarea deciziilor cu privire la locul și momentul în care se lucrează pe câmp.
În așa fel, fermierul își poate planifica munca în mod optim și poate proteja solul cât de mult posibil, evitând compactarea și deteriorarea acestuia și prevenind emisii de CO2 adiționale.
Acest lucru economisește timp, costuri și asigură un potențial de randament ridicat.
Agritechnica este cel mai important târg de technologii agricole din lume care se desfășoară în fiecare an în Hanovra, Germania. În acest an, evenimentul nu va mai avea loc, din cauza restricțiilor legate de pandemia Covid-19.
Următorul eveniment va avea loc pe data de 12 – 18 Noiembrie 2023.