La cultivarea strugurilor de masă producatorii trebuie să se axeze pe termenii: „anticipare” și „conștientizare”: anticiparea tuturor proceselor ce vor urma și conștientizarea că cultivarea strugurilor este un proces complex, dinamic și îndelungat, ce durează 365 (6) de zile.
Dacă vorbim despre cum putem grăbi, accelera coacerea strugurilor, atunci aceasta nu se poate de rezolvat într-o perioada scurtă, ea trebuie planificată începând cu tăierea în uscat.
Este demonstrat ca factorul primordial ce influențează direct acumularea zahărului și nemijlocit perioada coacerii este încărcătura de rod (Stoev, Winkler, etc.), cu cât este mai mare, cu atât coacerea este mai anevoioasă, în condițiile climatice ale Moldovei nu trebuie să depășească 10-14 t/ha fără irigare.
Printre alte procedee importante de grăbire a coacerii se numără:
- fertilizarea echilibrată: azot – N în prima perioadă de vegetație, fosfor (P) și potasiu (K) începând cu intrarea în pârgă, adică începutul coacerii;
- irigarea corectă în perioada coacerii: trebuie să fie moderată;
- defolierea sau desfrunzitul, care se bazează pe îndepărtarea a 2-3 frunze din zona strugurilor, iar pe spalier vertical trebuie de efectuat când în struguri se acumulează nu mai puțin de 9-10 unități brix (concentrația substanțelor uscate), din cauza riscurilor arsurilor;
- utilizarea inhibatorilor de creștere: etefon sau acidul abscizic, ce intensifica colorarea si pot grabi coacerea cu până la 7-9 zile.
Detalii despre defolierea viței-de-vie găsiți în acest articol.
Coacerea este unul dintre cele mai importante criterii ale calității strugurilor, și este un proces în dinamică, soluționarea căruia depinde de toate lucrările efectuate, se începe cu startul vegetației si nu se poate de rezolvat imediat, într-o perioadă scurtă.
În următoarele poze puteți aprecia vizual cum a influențat coacerea un număr diferit de struguri lăsați pe butuc:
Incizia inelară sau inelarea efectuată la începutul coacerii în condițiile RM a accelarat coacerea cu 5-7 zile la soiurile cu coacere timpurie (Derendovscaia A., Mihov Dm.).
Citește și despre Lucrări și tratamente la viță de vie după recoltare.