Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a finanţat achiziţionarea a două platforme de stocare a gunoiului de grajd în două comune din judeţul Vaslui, cu scopul prevenirii poluării cu nitraţi a apei, se menţionează într-un comunicat remis marţi de instituţie.
Ministerul Mediului a finanţat achiziţionarea platformei comunale din localitatea Alexandru Vlahuţă, care are o capacitate de procesare de 2.700 de metri cubi pe an, valoarea totală a investiţiei fiind de 2.097.919 lei cu TVA, din care 133.996 lei cu TVA fiind cofinanţare venită din partea unităţii administrativ-teritoriale.
A doua investiţie finanţată de Ministerul Mediului este platforma comunală din Zorleni, cu o capacitate de 1.800 de metri cubi pe an, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.973.483 lei cu TVA, cu o cofinanţare de 219.859 lei cu TVA din partea unităţii administrativ-teritoriale.
Conform MMAP, depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ este una din principalele surse de poluare cu nitraţi a apelor, iar această practică este încă întâlnită pe scară largă la micii crescători de animale, astfel că investiţiile în platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd rezolvă această problemă, prin facilitarea accesului la capacităţi de stocare corectă a bălegarului.
Ca şi în celelalte localităţi beneficiare, investiţiile finanţate de Ministerul Mediului prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN) oferă autorităţilor locale, pe lângă fiecare platformă construită, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.
Exploatarea efectivă a platformelor urmează a fi stabilită, în funcţie de decizia fiecărui UAT, printr-o Hotărâre a Consiliului Local.
Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu, se precizează în comunicat.
În afară de beneficiile de mediu, fermele şi gospodăriile care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală sunt considerate de către APIA şi AFIR ca fiind conforme din punct de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care le diminuează acestora eforturile investiţionale în platformele individuale proprii.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.
În prezent se derulează faza a doua a proiectului, cea de finanţare adiţională, după ce proiectul iniţial, început în 2008 şi încheiat în 2017, a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd.
Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 85 de comunităţi locale.
Sursa: agerpres.ro