Recoltele bune obţinute în acest an de către fermierii români nu vor ajuta foarte mult economia autohtonă, pentru că mare parte din materia primă pleacă la export, iar bugetul pierde din această cauză miliarde de euro, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
Acesta afirmă că în statisticile Uniunii Europene şi ale Comisariatului pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene producţia de cereale a României pentru 2021 este estimată la 28 de milioane de tone, însă meritul pentru toate aceste producţii revine în principal fermierilor.
În ceea ce priveşte eficienţa programelor derulate în 2021 de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru sprijinirea fermierilor, preşedintele AFR subliniază că lipsa de comunicare şi dialog a conducerii MADR cu producătorii, procesatorii, cu lanţul întreg de la producţie până la consumator a făcut ca toate „documentele” emise să fie ineficiente.
În opinia sa, ar fi nevoie de politici publice, acceptate de decidenţii politici, care să sprijine creşterea valorii adăugate în agricultură prin stimularea depozitării şi procesării materiilor prime agricole, realizată concomitent cu investiţii de modernizare a infrastructurii principale a sistemelor hidroameliorative, care să permită creşterea competitivităţii afacerilor agricole româneşti şi diminuarea deficitului balanţei comerciale.
În acest context, Asociaţia Fermierilor din Romania (AFR) propune, în primul rând, renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), susţinând că ar fi interesant de făcut acest lucru în ceea ce priveşte sectorul agricol „care nu a primit nici măcar un cent”.
Alte propuneri ale AFR pentru sprijinirea fermierilor vizează punerea în funcţiune a programelor de reproducţie, a programelor din horticultură, a celor din zona montană, acordarea la timp a plăţilor şi la un nivel care sa garanteze veniturile producătorilor şi susţinerea lor faţă de creşterea preţurilor la îngrăşăminte, energie, gaze, motorină, inputurilor în general.
Şeful AFR propune discuţii cu fermierii, pe activităţi, zone şi regiuni astfel încât Programul National Strategic să fie complet şi să satisfacă dorinţele celor din sectorul agroalimentar, alături de investiţii în infrastructura de depozitare, precum şi dezvoltarea şi modernizarea unităţilor de procesare şi sprijin pentru producători, în vederea păstrării în ţară a materiei prime.
De asemenea, forţa de muncă trebuie să reprezinte o preocupare inclusiv pentru creşterea productivităţii economice.
În opinia sa, este necesar un program de susţinere a puterii de cumpărare a populaţiei pentru perioada post criză coronavirus, dar şi investiţii în modernizarea, restructurarea şi creşterea competitivităţii fermelor.
Nu în ultimul rând, fermierii vor sprijin pentru cooperare în vederea integrării pe lanţul agroalimentar şi pentru industria alimentară, creşterea competitivităţii sectorului legume-fructe, programe pentru instalarea tinerilor fermieri, gestionarea riscurilor la nivel de fermă, investiţii în infrastructura de irigaţii precum şi plăţi compensatorii pentru angajamente în materie de mediu-climă şi ecoscheme.