Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat miercuri că a descoperit mai multe cazuri de infecţie cu virusul gripei aviare la ferme de păsări din judeţele Hajdu-Bihar şi Szabolcs-Szatmar-Bereg, în zona de est şi nord-est a Ungariei, transmite MTI.
Autoritatea a precizat că a inspectat ferme de păsări din localităţile Nyiradony şi Patroha după ce a primit informaţii cu privire la creşterea ratei deceselor şi scăderea consumului de nutreţ pentru păsări. Procedurile de sacrificare pentru aproximativ 14.500 de raţe şi 19.500 de găini au început deja, a precizat Nebih.
Autoritatea a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul de infecţie cu gripă aviară în sezonul migraţiei de toamnă.
Conform unor ordine emise anterior de şeful autorităţii sanitar veterinare, păsările trebuie ţinute în spaţii închise în judeţele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad-Csanad, Gyor-Moson-Sopron, Hajdu-Bihar, Komarom-Esztergom şi Szabolcs-Szatmar-Bereg, exceptând cazurile în care spaţiile în aer liber sunt protejate cu plase împotriva păsărilor sălbatice. De asemenea, nutreţul şi apa pentru păsări trebuie depozitate în containere închise, a precizat Nebih.
Autoritatea sanitară veterinară din Cehia a anunţat marţi că îi va forţa pe crescătorii de păsări să îşi ţină păsările închise, pentru a reduce riscul apariţiei unor focare de gripă aviară.
Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.
Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.
Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.