6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro în perioada...

Bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro în perioada 2021 – 2027

România va avea un buget aferent plăţilor directe de 13,7 miliarde euro în perioada 2021 – 2027, cu aproximativ trei miliarde de euro mai mult decât în programarea anterioară (2014 – 2020), a anunţat ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul consultărilor privind Planul Naţional Strategic.

„În perioada 2014 – 2020, România a beneficiat de un plafon pentru plăţile directe de aproximativ 10,85 miliarde euro. Pentru perioada 2021-2027 bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro, cu aproximativ 3 miliarde euro mai mult. Din aceştia, 3,81 miliarde euro vor fi utilizaţi în cadrul perioadei de tranziţie 2021-2022, urmând ca restul de 9,98 miliarde euro să fie utilizaţi prin intermediul viitorului PNS în perioada 2023-2027. Practic, avem în 5 ani aproape cât am avut în cealaltă perioadă 2014-2020. Din acest buget, aproximativ 199 milioane euro vor fi transferaţi către bugetul Pilonului II pentru a finanţa intervenţia referitoare la instalarea tinerilor fermieri, astfel că va rămâne un plafon pentru plăţi directe de aproximativ de 9,7 miliarde euro”, a explicat Adrian Oros, într-o postare pe Facebook a Ministerului Agriculturii.

Marţi, 16 noiembrie au avut loc noi consultări privind Planul Naţional Strategic cu membrii grupurilor de lucru.

În cadrul reuniunii, ministrul Adrian Oros, secretarul de stat Marius Mihai Micu şi conducerea AM PNDR şi DGPA au abordat subiecte precum: proiectul de ordin pentru aprobarea normelor privind condiţionalitatea aplicabilă PAC 2023-2027 şi a principalelor definiţii aplicabile plăţilor directe, sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii – plata redistributivă, sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

‹ adv ›

Potrivit MADR, regulamentul european prevede unele condiţionalităţi privind utilizarea acestui buget aferent plăţilor directe, respectiv minimum 25% trebuie redirecţionat către eco-scheme, cel puţin 10% către plata redistributivă, maximum 13% din plafon către sprijinul cuplat, valoare care poate fi majorată cu 2% în cazul sprijinului cuplat pentru culturile proteice.

„Plecând de la aceste condiţionalităţi, bugetul care rămâne pentru sprijinul de bază va fi de aproximativ 4,79 miliarde euro, bugetul alocat eco-schemelor se va ridica la aproximativ 2,44 miliarde euro, cel alocat sprijinului redistributiv se va ridica la aproximativ 0,97 miliarde euro, iar bugetul total pentru sprijinul cuplat se va ridica la aproximativ 1,46 miliarde euro”. se mai arată în postarea MADR.

Consultările pentru elaborarea Planului Naţional Strategic se desfăşoară pe baza unui calendar prestabilit pe tot parcursul lunii noiembrie 2021.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat...
‹ adv ›

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut miercuri dimineaţa o întâlnire de lucru cu o delegaţie a...

MADR lansează Ghidul pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole