10.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Noi modificări de prețuri după raportul USDA și anunțul...

Piața agricolă mondială: Noi modificări de prețuri după raportul USDA și anunțul Rusiei

Piețele cerealelor sunt în creștere după comentariile rusești care sugerează noi măsuri restrictive de export în cazul unei noi creșteri a prețurilor mondiale.

În plus, există preocupări ce țin de calitate cu privire la viitoarea recoltă din Australia, cu precipitații abundente aproape de sfârșitul ciclului.

La aceste elemente se adaugă raportul optimist de marți al USDA. Ultimul element pozitiv în această zi, în principal pe Euronext, este forța dolarului față de euro, făcând originile europene mai competitive pe arena internațională.

‹ adv ›

În ceea ce privește îngrășămintele, prețurile azotului rămân foarte ridicate, iar amenințarea Belarusului cu un embargo pentru gaze asupra Europei provoacă o nouă creștere a prețurilor la energie.

Pe arena internațională, Coreea de Sud a cumpărat 65 de mii de tone de porumb de origini din emisfera sudică. Japonia a cumpărat aproape 160 de mii de tone de grâu pentru măcinat de la furnizorii obișnuiți, SUA, Canada și Australia.

Potrivit Agritel, prețurile porumbului cresc în urma grâului, dar într-o măsură mai mică. Diferența de preț între grâu și porumb rămâne foarte mare, încurajând producătorii de hrană pentru animale să includă mai mult porumb în furaje.

Cotații grâu pe Euronext, euro/tonă

Cotații porumb pe Euronext, euro/tonă

În Brazilia, condițiile meteorologice favorabile determină Conab să estimeze următoarea producție a țării la 116,7 milioane de tone.

Rapița continuă să crească și se tranzacționează peste pragul psihologic de 700 euro pe tonă pentru livrările Euronext în urma palmierului și soiei.

Piața agricolă din SUA

Prețurile din Chicago au crescut din nou ieri în urma raportului USDA de marți, dar și din cauza știrilor optimiste din Rusia și Australia.

În China, prețurile porumbului au crescut din nou într-un context de recoltare întârziată din cauza precipitațiilor și a costurilor în creștere la energia pentru uscarea cerealelor. În plus, problemele de logistică au fost deosebit de acute în ultima perioadă.

În Chicago, prețurile pentru grâu au revenit la cele mai ridicate niveluri din 2012.

Dolarul a urcat brusc ca răspuns la ultimele cifre ale inflației din SUA, stârnind temeri cu privire la o creștere mai rapidă a ratei decât se aștepta de cealaltă parte a Atlanticului.

Date privind recoltele, raportul USDA

Raportul USDA a fost surprinzător în cazul boabelor de soia, arătând o estimare a randamentului în SUA de 51,2 busheli/acru față de 51,5 estimate luna trecută. Acest număr este în opoziție cu așteptările comercianților cu privire la o revizuire ascendentă.

Cotații porumb, CME

Stocurile finale de grâu din cele 8 mari țări exportatoare au fost revizuite la 48,44 de milioane de tone de la 50 de milioane de tone estimate luna trecută și 59,4 de milioane de tone anul trecut.

Producția de grâu a UE este redusă cu 1 milion de tone, la 138,4 milioane de tone, în timp ce producția Rusiei este revizuită, în mod nesurprinzător, la 74,5 milioane de tone.

Estimările pentru porumb au fost mai mult sau mai puțin în conformitate cu așteptările, cu un randament estimat de 177 busheli/acru, comparativ cu 176,9 busheli/acru luna trecută.

Potrivit Bursei din Buenos Aires, producția de soia din Argentina din 2021 s-ar putea ridica la 49 milioane de tone, comparativ cu 43,1 milioane de tone anul trecut. Producția de porumb este de așteptat să atingă 55 milioane de tone, comparativ cu 50,5 milioane de tone anul trecut.

Producția de porumb din Ucraina este estimată la 38 de milioane de tone față de 38,2 milioane de tone estimate de Agritel.

Prețurile grâului din Ucraina înregistrează cel mai ridicat nivel din 2013, în urma creșterii prețurilor internaționale. Prețurile porumbului se confruntă și cu o creștere suplimentară din cauza problemelor logistice din țară.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Bursa agricolă: Piața europeană reușește, cu greu, să-și mențină...
‹ adv ›

Provocare pentru industria de procesare: Balcani și Marea Neagră pierd aproape 6 milioane de tone de floarea-soarelui

Potrivit estimărilor agențiilor internaționale, în sezonul 2024/25, producția de floarea-soarelui din Balcani și din regiunea Mării Negre va scădea...

USDA reduce drastic prognoza producției mondiale de oleaginoase

În raportul din noiembrie privind cererea și oferta WASDE, experții USDA au redus prognoza producției mondiale de culturi oleaginoase pentru sezonul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole