După recoltarea fructelor în livezi urmează a fi realizate mai multe lucrări importante orientate spre reducerea rezervei de boli pentru sezonul următor și crearea condițiilor favorabile de formare a mugurilor de rod.
În primul rând, pe suprafețele unde acest lucru este posibil, este recomandată strângerea și distrugerea frunzelor, fructelor (fructe mumificate sau cu simptome) sau altor organe ale pomului cu simptome de prezența a patogenilor.
Tratamentele după recoltare sunt destinate prevenirii răspândirii bolilor micotice și bacteriene. În continuare, prezentăm câteva recomandări în acest sens.
Tratamente în livezile de sâmburoase după recoltare
Pentru specia cais sunt recomandate 2 tratamente cu cupru – primul când încep a cădea primele frunze (10-15% căzute), iar al doilea când 70% din frunze au căzut.
În special, 2 tratamente sunt recomandate în livezile cu pomi pe portaltoi generativ (din semințe), deoarece căderea frunzelor are loc mai greu.
În cazul prezenței focarelor de Citosporoză, este recomandat de a realiza al doilea tratament cu Sulfat de cupru+ var stins (2-3%) la defolierea completă.
La specia piersic este recomandat un tratament cu produse ce conțin cupru (este potrivită inclusiv zeama bordeleză) la începutul căderii frunzelor.
Tratamentele la sâmburoase sunt realizate cu produse ce conțin cupru pentru complexul de boli micotice, bacteriene la începutul căderii frunzelor (de exemplu: Sulfat de cupru tribazic, Hidroxid de cupru, Zeamă bordoleză) sau Mycosin.
Cuprul și Mycosin pot și utilizate și în agricultura ecologică (pentru cupru respectându-se norma anuală permisă spre utilizare). Acestea sunt eficiente pentru prevenirea arsurii bacteriene la sâmburoase.
Luarea deciziei de a realiza unul sau două tratamente cu produse ce conțin cupru se ia în baza situației din plantație, analizând evoluția bolilor în sezoanele anterioare și, în special, presiunea infecției în ultimul sezon. De cele mai multe ori, la sâmburoase este suficient un singur tratament cu produse ce conțin cupru.
Citește și despre Îngrijirea pomilor în perioada de repaus. Tratamente.
Tratamente în livezile de măr după recoltarea fructelor
Dacă e să vorbim de specia măr, mai mulți specialiști recomandă tratamente pentru prevenirea: Cancerului sau uscării ramurilor (Nectria galligena), Făinării (Podosphera leucotricha) și Rapănului mărului (Venturia inaequalis).
Se recomandă un tratament cu Cupru – menit să prevină apariția noilor infecții prin rănile produse la căderea frunzelor (locul de inserție a pețiolului).
Tratamentele realizate pentru prevenirea dezvoltării rapănului sunt necesare pentru a asigura o plantație curată la sfărșitul sezonului de recoltare.
Infecția apărută la sfârșitul perioadei de vegetație va evolua și predispune infectarea în sezonul următor.
Infecțiile întotdeauna încep a se dezvolta de la frunzele infectate în sezonul precedent.
Se recomandă de a realiza următoarele tratamente pentru fiecare caz specific:
Lipsa simptomelor infecției cu rapăn în livada de măr:
- Înainte de căderea frunzelor de aplicat 25-30 kg/ha Uree.
Infecție scăzută cu rapănul mărului în plantație:
- Imediat după recoltare de a efectua un tratament cu produse ce conțin substanța activă captan pentru prevenirea dezvoltării ulterioare.
- Înainte de căderea frunzelor de a efectua un tratament cu 50-70 kg/ha Uree.
Infecție sporită cu rapăn a plantației de măr:
- Imediat după recoltare de a efectua un tratament cu produse ce conțin captan.
- Înainte de căderea frunzelor de realizat un tratament cu 70-75 kg/ha Uree.
- Eliminarea frunzelor de pe sol.
Pentru a evita răspândirea făinării la măr, sunt recomandate tratamente și lucrări încă în perioada vegetației, dar și tratamentul de după recoltare este important, deoarece:
Infecția poate hiberna în muguri, astfel duce la infectarea mugurilor în sezonul următor. De aceea, sunt recomandate tratamente cu fungicide ce au un efect de regulator de
creștere (de exemplu cele ce conțin penconazol, tebuconazol).
Tratamentele împotriva Cancerului sau uscării ramurilor la măr (Nectria Galligena) sunt necesare deoarece: Temperaturile de peste 0°C și umiditatea sporită sunt condiții prielnice pentru apariția acestei boli. Infecția poate pătrunde prin orice rană deschisă, de aceea este necesar de a trata cu ceară și fungicide.
Tratamentele cu cupru în scopul prevenirii cancerului se realizează: I – după recoltarea fructelor, II – la 10-14 zile după primul tratament.
Bibliografie:
- Producerea prunelor, Autori: Sergiu Popa, Andrei Cumpanici, Alexandra Braghiș, Andrei Zbancă, Ion Ribințev.
- Producerea caiselor, Autori: Ananie Peșteanu, Valerii Manziuc, Andrei Cumpanici, Eugeniu Gudumac, Alexandra Braghiș.
- Protecția culturilor sâmburoase în agricultura ecologică, broșură FIBL.
- Producerea piersicilor, Autori: Sergiu Popa, Valerii Manziuc, Alexandra Braghiș, Andrei Cumpanici.