Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri o Hotărâre privind suplimentarea bugetelor pentru programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate şi pentru programul de susţinere a producţiei de plante aromatice, pentru acest an, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Această Hotărâre de Guvern aprobă unele modificări şi completări la Programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021 şi la Programul de susţinere a producţiei de plante aromatice pentru anul 2021, în urma solicitărilor formulate de structurile asociative reprezentative din sector, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă piaţa legumelor.
În ceea ce priveşte Programul de legume în spaţii protejate, cei 14.271 de beneficiari care s-au înscris până la data de 20 iulie 2021 pentru plafonul de 150 milioane de lei nu vor absorbi toată suma, astfel că a rămas o diferenţă de bani.
De asemenea, pentru programul dedicat cultivatorilor de plante aromatice, din cele 6 milioane de lei alocate s-au consumat doar 2,27 milioane de lei.
Prin urmare, suma disponibilă, în valoare de aproximativ 3,7 milioane de lei, va fi alocată programului de legume în spaţii protejate, cuantumul de 2000 euro/1000 metri pătraţi urmând a fi majorat la 2.210 euro, cu încadrarea în plafonul maxim de 20.000 euro/3 exerciţii financiare, se menţionează în comunicatul MADR.
Astfel, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis la cultura de legume în spaţii protejate vor fi de 153.730.000 de lei, reprezentând echivalentul a maximum 31.551.000 euro, ca urmare a suplimentării plafonului cu sumele neangajate în Programul de susţinere a producţiei de plante aromatice pentru anul 2021.
De asemenea, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis la plante aromatice vor fi în valoare de 2.270.500 lei, reprezentând echivalentul a maximum 465.968 euro.
În bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul curent există alocări financiare pentru ambele programe.
Prin măsurile propuse de acest act normativ se asigură eficienţa şi eficacitatea utilizării fondurilor publice, a sustenabilităţii şi predictibilităţii politicilor de susţinere financiară a producătorilor din sectorul horticol, respectiv producţia de legume în spaţii protejate, se precizează în comunicatul Ministerului Agriculturii.
Sursa foto: ifco.com