6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvConferință în Țara Făgărașului pentru promovarea și susținerea planurilor de dezvoltare a...

Conferință în Țara Făgărașului pentru promovarea și susținerea planurilor de dezvoltare a sectorului de cartofi în perioada 2021-2027

Clubul Fermierilor Români în colaborare cu Federația Națională ”Cartoful” din România și Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului au organizat Conferința ”Strategia de dezvoltare a sectorului de cartofi în perioada 2021-2027”, dedicată fermierilor producători de cartofi.

Evenimentul a avut loc pe 21 iulie, la ferma Gusutri Com SRL din comuna Drăguș, județul Brașov.

Adrian-Nechita Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvolării Rurale, s-a adresat participanților la eveniment, având în vedere această perioadă în care Ministerul a definitivat formele finale ale ghidurilor aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2021-2022, în urma reuniunilor cu mediul asociativ.

De asemenea, discuția purtată a atins și teme de interes precum stadiul actual de îmbunătățire a sistemelor hidroameliorative din regiunea Centru și deciziile stabilite la nivel european în cadrul ultimelor discuții purtate la Consiliul Agri Fish.

Conferința și-a atins obiectivele de informare, analiză și dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmițând mesaje clare privind poziția organizatorilor în legătură cu dezvoltarea sectorului de cartofi pentru perioada următoare.

Principalii factori limitativi în cultura cartofului din România sunt absența infrastructurii de irigații în zonele tradiționale de producere a cartofului, fărâmiţarea excesivă a terenurilor, suprafața redusă de teren cultivată pentru sămânța de cartof, randamentul scăzut și dotarea tehnică precară a fermierilor, precum și lipsa unor spații adecvate pentru depozitare.

”Dezvoltarea sectorului de cartofi la nivel național ar trebui să vizeze următoarele 4 elemente fundamentale, de interes național: asigurarea cantității de cartofi necesară consumului la nivel național, asigurarea livrării cartofului românesc pe toată perioada anului la prețuri competitive și generatoare de profit pentru fermieri, îmbunătățirea calității printr-o depozitare profesională, precum și eliminarea importurilor și echilibrarea balanței comercialei”, susține Romulus Oprea, președintele Federației Naționale „Cartoful” din România.

”Clubul Fermierilor Români și Federația Națională ”Cartoful” din România continuă seria acțiunilor comune în cadrul parteneriatului lansat anul acesta, pentru a susține și promova implementarea unui Program Național Strategic specific sectorului de cartofi. Prioritățile Clubului privind acest sector vizează reducerea deficitului balanței comerciale a cartofului la nivel național prin sprijinirea înființării de depozite individuale de cartofi, dezvoltarea de politici care să permită creșterea suprafețelor cultivate cu sămânță pentru cartof, susținerea demersurilor specifice obținerii de subvenții financiare adecvate cultivatorilor de cartofi pentru cartoful de industrializare, cartoful de sămânță, cartoful de consum și a celui pentru amidon, dar și certificarea cartofului de Covasna, ca prim demers de promovare a cartofului românesc”, declară Dan Hurduc, președinte Clubul Fermierilor Români.

”Producătorii români ar putea avea un rol important privind îndreptarea deficitului la nivelul balanței comerciale specific acestei culturi, aspect foarte important care vizează creșterea contribuției la bugetul de stat. Consumatorul din țara noastră și-a modificat comportamentul de consum, tinzând spre un produs finit specific cartofului de industrializare. Considerăm oportună susținerea acestui sector prin politici integrate care să permită creșterea valorii adăugate la nivel național, prin stimularea investițiilor în unitățile de procesare a cartofului.Totodată trebuie stimulată creșterea suprafețelor de producție și creșterea producției pe hectar, atât prin compensarea modificărilor climatice asigurând sisteme de irigații în zonele de producție de cartof, cât și prin susținerea acestei producții cu subvenții aprobate în Uniunea Europeană ca și sprijin cuplat. Sistemele de irigații propuse de noi sunt simple, utilizând forța gravitațională a apei și, în același timp,  vizează 5 componente esențiale atât la nivel național, cât și european: agricultura, piscicultura, biodiversitate – mediu, agroturism și componenta energetică”, susține Cleonic Sucaciu, președinte Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului.

”Propunerea Clubului Fermierilor Români în parteneriat cu Federația Națională „Cartoful” din România vizează îndreptarea balanței comerciale a acestui produs, deoarece există un deficit anual de aprox. 65 mil. euro. Propunerea vizează ca această investiție să fie realizată cu 20% aport propriu al fermierului, iar diferența să fie suportată prin politici sustenabile de către Administrația Fondului pentru Mediu în zona de anvelopare a depozitelor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, exemplu de practică realizată deja în țările occidentale. În 7 ani, o astfel investiție anuală de aprox 62 mil. euro va conduce la acoperirea producției proprii privind necesarul de consum intern”, consideră Laszlo Becsek, membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români.

”România are nevoie mai mult ca niciodată de o Strategie națională de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, pentru că, în mod fundamental, accesul la apă asigură fermierilor reziliență și randament. Soluționarea problemelor existente de îmbunătățiri ecosistemice și funciare din România poate fi realizată în noul context european al PAC printr-o abordare integrată a gestiunii resurselor sol – apă, pentru o productivitate optimă și sustenabilă, care să țină cont în egală măsură de protecția mediului, dar și de competitivitatea fermierilor. Reziliența fermelor asigurată prin sisteme moderne de gestiune a apelor este determinantă pentru asigurarea siguranței și securității alimentare a țării”, susține Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

„În calitate de membru fondator și fost președinte al Federației Naționale „Cartoful” din România, pot spune că acțiunile realizate în prezent de actuala conducere, în colaborare cu asociația Clubul Fermierilor Români, încep să fie concretizate și apreciate de către producătorii de cartofi din țara noastră. În acest sens, sperăm ca direcțiile propuse de către cele două părți în cadrul Programului Național Strategic al cartofului să fie implementate în noul exercițiu financiar 2023-2027, care va deservi dezvoltarea spațiului rural, în concordanță cu noua Politică Agricolă Comună”, concluzionează Gheorghe Boțoman, membru fondator al Federației Naționale ”Cartoful” din România și președinte AgroProspect.

Subiectele dezbătute în cadrul Conferinței au fost următoarele:

  • Prezentarea submăsurilor care vizează perioada de tranziție 2021-2022, specifică Programului Național de Dezvoltare Rurală și stadiul fundamentării Programului Național Strategic.
  • Stimularea producătorilor de cartofi pentru sămânță la nivel național.
  • Subvenționarea unor investiții care să vizeze construcția de depozite individuale de cartofi (capacitatea de 500/1000/1500 tone) și unități de procesare a cartofului în vederea obținerii de produse finite.
  • Dezvoltarea de amenajări hidroameliorative în zonele specifice culturii de cartofi.
  • Strategia naț­ională de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, proiect propus de către Clubul Fermierilor Români.
  • Importanț­a susț­inerii producătorilor de cartofi pentru industrializare.
  • Necesitatea certificării cartofului de Covasna, ca prim demers de creare a brandului pentru cartoful  românesc (model de bună practică pentru certificarea cartofilor din alte zone ale țării).
  • Importanța formării profesionale a copiilor de fermieri prin intermediul programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” derulat de Clubul Fermierilor Români.

La Conferință au participat fermieri performanți producători de cartofi din județele Brașov, Covasna și Harghita, reprezentanți ai autorităților centrale și locale responsabile cu dezvoltarea politicilor și strategiilor în domeniul agriculturii, specialiști din agribusiness, presa cu profil agricol și de business.

Parteneri eveniment: Agricover, Adama, Bayer, Corteva, Intermag, Syngenta, SumiAgro.

CFRO
CFROhttps://www.cfro.ro
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole