9.8 C
București
duminică, 30 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE îşi intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane

CE îşi intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) îşi intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa, prin extinderea campaniei #StopASF în alte nouă ţări, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

În vara anului 2020, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a lansat în sud-estul Europei o campanie majoră care să crească gradul de conştientizare pentru această boală a porcilor.

‹ adv ›

Campania a fost desfăşurată în parteneriat cu autorităţile locale din ţările care se se află în categoria „regiuni în pericol de a fi infectate” – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Slovenia – din cauza faptului că acestea sunt situate în vecinătatea statelor în care evoluează pesta porcină africană.

EFSA extinde acum campania – destinată în principal fermierilor – şi în România, Bulgaria, Republica Cehă, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Estonia şi Ungaria. În 16 august, ora 11:00, va avea loc şi un eveniment axat pe România, pentru a informa persoanele care intră în contact cu aceste animale de soluţiile de detectare, prevenire şi raportare.

Campania are ca scop informarea şi eradicarea pestei porcine africane, dar şi sprijinirea ţărilor învecinate cu regiunile afectate. Ea completează eforturile continue ale Comisiei Europene şi ale altor organizaţii internaţionale care vizează eradicarea bolii în Europa.

Campania îşi propune să sensibilizeze şi să ajute populaţia din toate cele 18 ţări să înţeleagă cum apare şi evoluează pesta porcină africană, adresându-se grupurilor de persoane care intră în contact cu porci domestici şi porcii mistreţi, în special crescătorii de porci şi vânătorii.

‹ adv ›

Această campanie este implementată cu sprijinul al organizaţiilor veterinare locale, al grupurilor de fermieri, al asociaţiilor de vânătoare, al poliţiei de frontieră şi al altor organisme centrale şi locale.

Deoarece un focar de pestă porcină africană poate avea efecte grave, detectarea, prevenţia şi raportarea sunt esenţiale pentru ca această boală să fie gestionată corespunzător. Cuvintele cheie ale campaniei sunt: „Detectaţi, preveniţi, raportaţi!”, conform documentului.

CE va difuza mai multe detalii despre campania #StopASF prin intermediul materialelor: fişe de informare, grafice informative, postări pe reţelele de socializare.

UE este cel mai mare exportator de porci şi produse din carne de porc din lume, cu peste cinci milioane de tone exportate anual. Cu toate acestea, sectorul creşterii porcinelor se confruntă cu o ameninţare serioasă care ar putea duce la daune economice semnificative la nivel naţional şi european: pesta porcină africană.

„În calitate de organizaţie ştiinţifică, lucrăm fără pauze pentru a realiza evaluări şi a emite recomandări care pot ajuta ţările ameninţate de pesta porcină africană să îşi protejeze animalele şi economia. Anul trecut am decis să aducem ştiinţa pe teren şi să demonstrăm că EFSA se angajează să ajute fermierii şi alte persoane care trăiesc cu teama acestei teribile boli. Campania a fost bine primită în prima serie de ţări şi, acum, mergem mai departe cu mesajul nostru de a detecta, a preveni şi a raporta”, a declarat Nikolaus Kriz, şeful Unităţii pentru sănătatea animalelor şi a plantelor din cadrul EFSA.

Pesta porcină africană este o boală virală, care afectează porcii domestici şi porcii mistreţi. Virusul nu afectează oamenii, însă a provocat pagube economice semnificative în multe ţări.

Nu există vaccinuri şi nici un tratament eficient, aşadar un focar poate presupune necesita uciderea unui număr mare de porci crescuţi în fermele din zonele afectate. 

Sursa foto: pxhere.com

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Două focare active de pestă porcină africană în județul Bihor. Măsuri de prevenire

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor informează...
‹ adv ›

Focare de pestă porcină africană în Buzău: 29 de porci sacrificați

Un număr de 29 de porci au fost sacrificați pe raza comunelor Zărnești și Sărulești din județul Buzău, după...

Focar de pestă porcină africană în județul Olt: Autoritățile iau măsuri pentru limitarea răspândirii

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole