Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, participă luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles, prima reuniune organizată sub preşedinţia slovenă.
Ministru a menţionat că s-a obţinut plafonarea voluntară, nivelul acesteia urmând să fie stabilit în funcţie de analiza pe care fiecare ţară membră şi-o face, iar banii care rămân vor putea fi dirijaţi ca plată redistributivă către fermele medii.
Potrivit sursei citate, în cadrul acordului s-a decis continuarea sprijinului pentru tinerii fermieri, prin accesarea unui procent de 3% pentru ambii piloni, iar pentru eco-scheme s-a ajuns la un compromis de 25% din fonduri, cu precizarea că, în primii doi ani, tot ceea ce nu se cheltuie peste 20% să poată fii utilizat şi banii să nu fie pierduţi.
Oros a menţionat că a apărut un punct „care a supărat pe toată lumea” în noua reformă a PAC, respectiv condiţionalitatea socială, şi care, în opinia sa, dacă s-ar implementa ar duce la mai multă birocraţie.
Conform ministrului de resort, după acest acord vor trebui scrise cele trei regulamente şi pe baza lor se va scrie Planul Naţional Strategic (PNS). „În această perioadă avem o gândire în ceea ce înseamnă PNS, am făcut analiza nevoilor, le discutam cu asociaţiile fermierilor, iar pentru eco-scheme am făcut acele grupuri, unde încercăm să simulăm cât mai multe tipuri de eco-scheme în funcţie de zonă, astfel încât ele să fie acceptate de fermieri şi banii să fie absorbiţi”, a menţionat ministrul Agriculturii.
Unul dintre punctele importante pe ordinea de zi la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles vizează planul de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, miniştrii fiind invitaţi să aprobe concluziile Consiliului privind planul de acţiune al UE pentru dezvoltarea producţiei ecologice.
Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...