5 C
București
luni, 17 noiembrie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCele mai populare soiuri de prun în Germania

Cele mai populare soiuri de prun în Germania

În toamna anului curent, compania Artevos GmbH specializată în ameliorarea și promovarea soiurilor de fructe a colectat informații detaliate despre soiurile de prun de la câteva stațiuni-lider de cercetare din Germania.

Printre acestea se numără Institutul de Stat pentru Viticultură și Pomicultură Weinsberg (LVWO), Centrul de Servicii pentru Zonele Rurale (DLR) Oppenheim și Institutul de Stat Bavarez pentru Viticultură și Horticultură (LWG) din Veitshöchheim.

‹ adv ›

Tendința de producere a prunelor din Germania

Deși suprafața cultivată cu prune în Germania a scăzut, recolta medie nu a avut de suferit mult. În ultimii ani, livezile de pruni din Germania au devenit mai intensive și eficiente din punct de vedere economic.

Distanțele mai mici de plantare, sistemele noi de formare a coroanei, metodele de recoltare mai eficiente și utilizarea asociațiilor soi-portaltoi noi au contribuit toate la creșterea randamentului mediu.

Utilizările prunelor sunt extrem de diverse în Germania: aproximativ 50% dintre fructe sunt comercializate pentru consum proaspăt, în timp ce cealaltă jumătate este destinată industrializării – pentru conserve, produse congelate, sucuri și gemuri, precum și pentru industria de patiserie și a băuturilor spirtoase.

Diversificarea gamei de soiuri de prun reduce riscurile pentru producători

Alegerea strategică a destinației fructelor este importantă, și anume, concentrarea pe soiuri de prune destinate pentru industrializare cu randament ridicat, potrivite pentru cultivarea pe scară largă la costuri mai reduse, dar prețuri mai mici, sau, mai degrabă, pe soiuri premium care necesită recoltare manuală, dar oferă un aspect vizual și gust excepțional și, astfel, prețuri de piață semnificativ mai mari.

‹ adv ›

Gama actuală de soiuri de prune permite ambele strategii. Multe soiuri sunt potrivite atât pentru piața de consum proaspăt, cât și pentru procesare.

Tendința crescândă a producătorilor de prune din Germania de a diversifica gama de soiuri este determinată și de reducerea daunelor cauzate de înghețurile târzii de primăvară, precum și condițiile de stres abiotic ulterioare.

Această tendință se reflectă și în datele statistice: la începutul anilor 2000, piața europeană era dominată de soiurile Stanley și Čačanska Lepotica, în timp ce soiurile mai noi, reprezentau doar o cotă mică de aproximativ 10%.

În 2025, însă, aceste soiuri mai noi și diversificate reprezentă o proporție de peste 60%.

Prunele au și o fereastră largă de recoltare și consum. La alegerea soiurilor moderne, prunele proaspete sunt disponibile de la început de iulie până în octombrie, iar fructele calitative pot fi păstrate până la Anul Nou.

La selectarea soiurilor cu recoltare târzie se fac economii semnificative de energie în etapa de post-recoltă a fructelor.


 Lista celor mai populare soiuri de prun din Germania din gama Artevos, clasificate după perioada de maturare.

Descrierea soiurilor de prun după perioada de maturare

Dintre soiurile foarte timpurii cultivate în Germania, Juna este considerat cel mai bun soi; este robust la bolile frunzelor, are un gust plăcut.

Deși prezintă o ușoară tendință de cădere prematură a fructelor, soiul este semnificativ mai stabil decât bine-cunoscutul Herman.

În schimb, Katinka își pierde din importanță — fructele sale mici și fereastra restrânsă de recoltare îl fac mai puțin atractiv pentru sistemele moderne de producție.

Julika® Hoh 8679, care se coace cu aproximativ o săptămână mai târziu, se caracterizează prin fructe mai mari și ferme și cu un conținut mai ridicat de zahăr.

Fructele din soiul Julika® Hoh 8679 sunt, de asemenea, foarte transportabile, dar pot fi sensibile la temperaturile înalte în perioada de recoltare.

Soiurile semi-timpurii din Serbia, Čačanska lepotica și Čačankska rodna continuă să joace un rol important pentru producerea prunelor în Germania.

Čačanska lepotica rămâne, în ciuda sensibilității la îngheț, foarte popular în multe bazine pomicole, în timp ce Čačankska rodna este apreciat atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru procesare.

Soiul din aceeași gamă, Pozna Plava, produce fructe atractive de culoare albastru închis, dar tinde să aibă recolte reduse, ceea ce îi limitează popularitatea.

Hanita acoperă intervalul de maturare coacere dintre Čačanska lepotica și Čačankska rodna și se bucură de o cerere înaltă în rândul comercianților, cu condiția ca sensibilitatea fructelor la temperaturi înalte și Monilinia să fie gestionate corespunzător.

Soiul mai noi, Franzi® WEI 1408, care se coace aproximativ în aceeași perioadă cu Čačanska lepotica, a demonstrat, de asemenea, potențial promițător: fructe mari, ușor de păstrat, având calități gustative înalte, deși prezintă o oarecare tendință la crăpare, coacere neuniformă și despicarea sâmburelui în condiții de stres termic.

Topfive este considerat cel mai important soi după Čačanska lepotica. Topfive se manifestă prin fructe rotunde, de culoare albastru închis, foarte atractive, cu durată de păstrare excelentă și potrivite pentru producția ecologică datorită susceptibilității scăzute la Monilinia, rugină și Pseudomonas.

Totuși, în funcție de microclimat, recoltele pot varia considerabil.

Blue Frost® Azura impresionează prin epiderma sa uniformă, cerată și de un albastru intens. Soiul necesită însă răbdare – atinge maturitatea completă abia la aproximativ trei săptămâni după apariția primei colorări albastre.

Pentru a asigura recolte constante, este nevoie de plantarea unui polenizator compatibil, iar producătorii trebuie să țină cont și de sensibilitatea sa la temperaturi înalte, cât și îngheț.

Moni® este un soi nou rezistent la Șarka, ce combină aromă echilibrată cu vigoarea moderată de creștere a pomilor, deși prezintă o anumită tendință la alternanța de producere și recolte ușor mai mici în ansamblu.

Augustina® HOH 7286 se maturează cu aproximativ 5-7 zile înainte de soiul Stanley și impresionează prin producții mari și constante, robustețe la boli, dimensiune și calitate uniformă a fructelor, deși aroma sa este considerată mai degrabă medie.

Dintre soiurile moderne, axate pe aromă, Toptaste atrage o atenție deosebită.

Acesta combină un conținut ridicat de zahăr și o aromă puternică cu un potențial divers de consum, însă poate dezvolta plasă pe fructe și variații ale producției în condiții de aprovizionare neregulată cu apă.

Conținutul de zahăr de până la 26 Brix este atât de ridicat încât la distilare, aroma este de neuitat.

Noul soi Trueblue® HOH 4528 din gama Artevos ce se recoltează cu 3-7 zile după Stanley, se remarcă prin sensibilitate scăzută la condițiile meteorologice nefavorabile în perioada înfloririi, ceea ce conduce la recolte ridicate și constante.

Datorită aromei plăcute și dimensiunii foarte uniforme a fructelor, este deosebit de potrivit, atât pentru consum proaspăt, cât și pentru procesare.

Top, clasificat ca soi de mijloc de sezon, oferă recolte mari, însă în anii cu temperaturi ridicate poate fi susceptibil la brunificarea și scăderea fermității pulpei, precum și infecții cu Pseudomonas.

Soiul Haroma se maturează începând cu luna septembrie și produce fructe intens albastre cu potențial aromatic ridicat, cu condiția ca tăierile și/sau rărirea fructelor să fie efectuate adecvat.

Un soi deosebit având cea mai mare tendință de plantare în multe bazine de producere a prunelor din Europa este soiul Joganta® Nr.7184.

Acesta se remarcă prin aspectul său excelent cu fructe mari, ușor detașabile de pe sâmbure și rezistență la virusul Șarka.

Soiul este autofertil, productiv, constant, iar calitatea fructelor nu este afectată de temperaturile înalte din perioada de vară.

Jofela® Nr.7346, care se coace în aceeași perioadă cu Joganta® Nr.7184, sau poate cu câteva zile înainte, oferă fructe de aromă mai fină, dar este mai sensibil la îngheț și produce recolte ușor mai mici.

Forma sa alungită a fructului este distinctivă, deși consumatorii pot avea nevoie de timp să se obișnuiască.

Tophit este un soi târziu ce se recoltează la jurul lunii septembrie, având fructe excepțional de mari și aromate și un conținut ridicat de Brix.

Soiul impresionează prin capacitatea excelentă de păstrare. Totuși, necesită protecție constantă împotriva Monilinia și un polenizator adecvat pentru a asigura producție constantă.

Presenta se recoltează la sfârșitul lunii septembrie și este cunoscut pentru capacitatea excelentă de păstrare și transportare. Soiul este ideal pentru comercializarea târzie a fructelor și este un polenizator excelent pentru alte soiuri.

Topend Plus este printre cele mai tardive soiuri de prun ce produce fructe aromate și de dimensiuni mari, fiind în prezent foarte popular din Germania. Pomii sunt de vigoare redusă, bine ramificați și deosebit de potriviți pentru sistemele de conducere fusiforme.

Totuși, recoltele pot fi inconstante, situație care poate fi îmbunătățită prin integrarea a două soiuri polenizatoare, cum sunt Čačanska lepotica, Blue Frost® Azura, Toptaste, Haroma, Elenași Presenta.

În concluzie, introducerea unei diversități mai mari de soiuri în plantațiile de prun ar oferi competitivitate și adaptabilitate pe diferite piețe în care sunt prezente prunele moldovenești.

După cum scopurile ameliorării fructelor din Europa este în mare parte concentrată pe rezistența la factorii de stres abiotici, cât și la boli și dăunători, însoțită de producții înalte de calitate superioară, aceste soiuri ar completa armonios soiurile standard Stanley și Prezident.

Pentru informații suplimentare cu privire la soiurile de prun contactați reprezentantul Artevos GmbH pentru Europa de Est, Andrei Lozan (+373 685 28 879).

Sursă: Raportul Artevos GmbH la procesarea informațiilor de la stațiunile de cercetare din Germania elaborat de Enikő Barakonyi.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Soiuri de piersic rezistente la bășicarea frunzelor

Bășicarea frunzelor la piersic și nectarin provoacă cele mai...
‹ adv ›

Soiuri de măr rezistente la rapăn – ce trebuie să știm despre rezistența genetică

Rapănul mărului, cauzat de agentul patogen fungic Venturia inaequalis, este una dintre cele mai provocatoare boli în producerea merelor la...

Ciuperca coral – ce trebuie să faci dacă apare pe ramuri

Nectria cinnabarina, cunoscută popular ca ciuperca coral, este un patogen fungic ce afectează numeroși arbori și arbuști. Denumirea de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole