Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde acestea sunt cumpărate, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.
Astfel, reprezentanţii ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obţinute în unităţi autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA.
De asemenea, aceste alimente sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.
Pe de altă parte, reprezentanţii ANSVSA recomandă să nu se cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate.
Totodată, consumatorii trebuie să aleagă alimentele cu atenţie, ţinând cont de aspect, miros, termen de valabilitate, să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece şi să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă.
Populaţia nu trebuie să cumpere produse care poartă indicaţiile „păstraţi la frigider”, „păstraţi la rece” sau „păstraţi în congelator”, dar care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.
Reprezentanţii ANSVSA recomandă, de asemenea, să se ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să fie menţinute în decursul perioadei de valabilitate la temperaturile indicate pe ambalaj.
De asemenea, populaţia trebuie să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite, iar produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior.
Pe de altă parte, trebuie să îndepărteze alimentele alterate care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente şi să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
În schimb, inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguraţa Alimentelor judeţene se vor asigura că agenţii economici vor respecta unele recomandări precum evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare.
Vor fi verificate, de asemenea, condiţiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte).
Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare mai verifică, printre altele, asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului, depozitării şi expunerii la comercializare.
Sursa foto: beko.ro