O tendință generală a sectorului de fructe din Ungaria este reducerea drastică a suprafețelor de prun. Timp de aproape 25 de ani, suprafețele s-au înjumătățit, de la 14 mii ha în anul 2000 la 7 mii ha în 2025.
Această statistică se reflectă și la capitolul producție. În anul 2000 recolta de prune a reprezentat 90 mii tone de prune, iar în 2024 – 40 mii tone.
Cum s-au schimbat suprafețele cultivate cu prun
În Ungaria plantațiile de prun sunt înființate, după destinație în mod egal, 50% pentru procesare și 50% pentru consum proaspăt.
Prelucrarea include producerea de conserve, produse congelate, suc, băuturi spirtoase și dulceață. Plantațiile destinate pentru prelucrarea fructelor sunt în mare parte recoltate și tăiate mecanizat.
Pentru a fi competitivi, tot mai mulți producători se asociază grupurilor de fermieri și cooperativelor de marketing pentru a veni pe piață cu producții omogene și a negocia cu rețelele de supermarketuri cu privire la prețuri și perioadă de livrare a prunelor.
Consumatorii nu mai consideră prunele ca „fructe ieftine”
Prunele au fost mult timp considerate „fructe ieftine”. Astăzi, acest lucru este din ce în ce mai puțin valabil, deoarece costurile de producere, ambalare și transport, au crescut.
În Ungaria, doar costurile de producere din câmp reprezentau aproximativ 3,7 MDL/kg în 2015, dar în 2024 au ajuns la 7,3 MDL/kg. Aceste costuri se reflectă în prețul finit și nivelul de consum, precum și în competitivitatea producătorilor.
Cu toate acestea, oricum prunele rămân a fi cele mai ieftine și accesibile fructe din zona temperată, ținând cont de creșterea prețurilor și la alte tipuri de fructe, cum sunt cireșele, caisele, nectarinele și citricele.
Creșterea prețurilor pentru prune a determinat reducerea cantităților produse de prune din Europa Centrală și substituirea cu fructe din Balcani și Republica Moldova care vin cu prețuri mai competitive având și costuri mai mici de producere.
Alți factori de determină cantitățile de producere a fructelor dintre țări sunt condițiile climaterice, în special în condiții de îngheț, secetă sau grindină, subvenții guvernamentale și probabil cel mai important – organizarea în comun a producătorilor și a lanțului de la fermă la piață.
Perspectivele pieței prunelor pentru anul 2025
În anul 2025, agricultorii din Ungaria și Balcani au avut pagube semnificative provocate de înghețurile de primăvară. Cu toate acestea, Germania a fost ferită de înghețuri în anul curent, în care se prognozează o recoltă bună – de 1,5-2,0 ori mai mare decât în anul precedent (AMI-Hamburg).
În sezonul curent, începând cu luna iulie, prețurile pentru prune la nivel european început cu valori cu 20-30% mai mari decât anul precedent. Cererea a început încă de la începutul lunii iulie, ceea ce a dus la un început timpuriu al sezonului.
În Ungaria și Balcani, oferta de prune este slabă, iar soiurile timpurii au suferit pagubele cele mai mari din cauza înghețului.
Există o cerere enormă pentru prune proaspete, cât și pentru prelucrare în țările europene, în special Polonia, Cehia și Germania.
Lanțurile de supermarketuri sunt interesate de achiziție a prunelor o perioadă îndelungată și în cantități stabile.
Tendința de cultivare soiurilor de prun în Ungaria
Datorită varietății de soiuri, perioada de recoltare a prunelor este foarte extinsă, de la sfârșitul lunii iunie până în septembrie. Soiurile târzii sunt păstrate până în luna noiembrie.
Pentru a fi competitivi, agricultorii din Ungaria și-au înnoit sortimentul de soiuri. Astfel, 25 de ani în urmă soiul Stanley reprezenta 70% dintre plantațiile din Ungaria, la moment se cultivă pe 30% din suprafețele de prun.
Pe lângă aceasta, ponderea soiurilor companiei Artevos a crescut de la 8% la 26%.
Dintre soiurile cu maturare timpurie, Cacanska rana a fost în mare parte înlocuit cu Juna, Topfirst si Topfive. Soiul Cacanska rodna a rămas pe suprafețe mici, fiind substituit cu Toptaste și Joganta.
Această schimbare poate fi observată și la soiurile tardive: soiurile Tophit si Topend Plus câștigă tot mai mult teren în detrimentul soiului President.
Factorii de alegere a unui soi nou de prun pentru producătorii din Ungaria:
Sensibilitatea la îngheț joacă un rol important în alegerea soiului. Un exemplu este că în ultimii ani în Ungaria, soiul Bluefrost a suferit pagube de 60% cauzate de îngheț, iar, dimpotrivă, Toptaste s-a remarcat prin toleranță la îngheț cu daune de doar 2%.
Perioada de păstrare și viața de raft. Aceasta este valabil și pentru soiurile timpurii, cum este Juna, care se maturează la începutul lunii iulie și se păstrează foarte bine, mult mai bine decât soiurile Herman și Ruth Gerstetter folosite anterior.
Soiurile Tophit și Topend Plus se remarcă cu cea mai înaltă capacitate de depozitare.
Stabilitatea producției anuale. În ciuda calității bune ale fructelor, unele soiuri tind să alterneze. La soiurile Topfive, Tophit și Topend Plus poate fi observat acest fenomen, dar trebuie să se acorde atenție deosebită alegerii locației de plantare, cât și polenizatorilor.
Selectarea a doi polenizatori în loc de unul reprezintă un avantaj în producție.
Fereastra de recoltare. Pe lângă calitatea fructelor, este important să se reușească recoltarea fructelor. De exemplu, soiul Toptaste are o fereastră de recoltare de până la trei săptămâni, în care calitatea fructelor este relativ stabilă, iar fructele sunt omogene.
Un soi nou este Franzi, care se maturează într-o perioadă similară cu Cacanska lepotica, cu o fereastră largă de recoltare, cu toate acestea ar putea fi necesar culesul eșalonat din 2-3 treceri ce implică costuri suplimentare.
Rezistența la arsuri solare. La temperaturile mai înalte de 35oC multe soiuri de prun sunt predispuse la apariția arsurilor solare pe frunze și fructe ce se reflectă în calitatea produsului finit, prin brunificarea și înmuierea pulpei în zona fructului expusă la soare.
Acest fenomen poate fi observat la soiul Stanley, pe când Joganta este foarte rezistent la temperaturi ridicate.
Soiuri cu tendință de creștere a suprafețelor
Juna: se recoltează în început de iulie, rezistent la temperaturi înalte și boli ce se manifestă pe frunze, nu este predispus la cădere prematură a fructelor
Hanka: gust foarte bun, culoare frumoasă de acoperire a fructelor, fără alternanță, recoltare eșalonată (de 2-3 ori)
Topfive: calibru mare și colorare frumoasă a fructelor, viață de raft îndelungată, rezistent la boli, fiind pretabil pentru producere ecologică
Toptaste: gust excelent și Brix foarte înalt (până la 32), nu este predispus la căderea prematură a fructelor
Tophit: perioadă de depozitare înaltă, tendință pentru alternanță în producere, sensibilitate pentru Monilinia fructelor
Topend Plus: probabil cea mai bună capacitate de păstrare a fructelor, pomi ușor de condus, cu risc de alternanță
Sursă: Raportul vizitei la Ziua Prunelor și Caiselor al Enikö Barakonyi, reprezentat Artevos pentru Ungaria și Austria.