Culesul viei va începe mai devreme în acest an în mai multe regiuni viticole din Franţa, din cauza schimbărilor climatice şi a caniculei, transmite AFP.
„În ultimii 30 de ani, data la care începe culesul viei a fost adusă mai în faţa cu aproape două săptămâni, şi poate ajunge chiar şi la 20 de zile pentru un an cum este cel actual”, a declarat preşedintele comitetului naţional care reuneşte cele 23 de organizaţii profesionale vinicole din Franţa (CNIV), Bernard Farges.
Astfel, în Alsacia (estul Franţei) culesul viei nu a început niciodată atât de repede precum în acest an, când recoltatul a demarat în mod oficial marţi, cu 10 zile mai repede comparativ cu 2024, potrivit Asociaţiei viticultorilor (AVA).
În plus, câţiva viticultori alsacieni au început chiar şi mai devreme culesul, după ce au cerut o derogare în acest sens de la Institutul naţional de origine şi a calităţii (Inao), care gestionează denumirile de origine controlată (AOC).
În regiunea Champagne (estul Franţei), datele oficiale la care ar urma să înceapă culesul vor fi anunţate marţi, însă în unele comune a început deja graţie derogărilor.
„Este cu adevărat precoce”, estimează Bertrand Doyard, de la Asociaţia viticolă locală.
Înainte, „începeam mai degrabă la mijlocul lunii septembrie, şi chiar la începutul lui octombrie”, îşi reaminteşte Doyard.
Acesta este un fenomen care este din ce în ce mai puţin excepţional din cauza schimbărilor climatice. Viticultorii subliniază că strugurii dobândesc mai rapid zahăr şi aciditate.
Spre deosebire de situaţia din Alsacia, în Bourgogne, unde culesul a început în zilele acestea, nu este vorba absolut deloc de un record, explică Laurent Delaunay, preşedintele Biroului interprofesional al vinului (BIVB).
„În prezent, practic odată la doi ani începe culesul în luna august. Asta devine ceva normal, cu recordul din 2003, când am început în 15 august”, adaugă Laurent Delaunay.
Potrivit datelor privind culesul care la celebrele vii Hospices de Beaune (est) sunt disponibile încă din anul 1354, recoltatul se derula, în medie, în jurul datei de 28 septembrie între sfârşitul Evului Mediu şi 1987. Între timp, data a fost adusă mai în faţă cu aproximativ două săptămâni şi jumătate.
Puţin mai la sud, în Beaujolais, culesul viei începe de asemenea mai repede, dar situaţia se schimbă de la un an la altul, a explicat Jean-Marc Lafont, preşedintele comitetului interprofesional al vinului.
De cealaltă parte a Masivului Central (în centrul Franţei), cele mai mari mari regiuni viticole din Franţa, cele de la Bordelais, au început luni culesul în parcelele destinate vinurilor spumante, urmând ca strugurii destinaţi producţiei de vinuri albe şi mai ales celor roţii (85% din producţie) să fie culeşi în jurul datei de 10 septembrie, susţin Consiliul interprofesional vinurilor de Bordeaux (CIVB).
Potrivit acestui organism, culesul începe în prezent cu 10 până la 15 zile mai repede decât în urmă cu 40 de ani, din cauza schimbărilor climatice.