Suprafețele foarte mari cultivate în ultimii 2 ani cu cereale de toamnă vor determina o presiune pe rotații, care, corelată cu lipsa de umiditate a solului în toamnă și limitarea alternativelor de tratament sămânță, vor favoriza dezvoltarea dăunătorilor.
Afidele reprezintă unul dintre principalii dăunători ai culturilor de cereale, din cauza numărului mare de generații, reproducerii rapide și a daunelor produse direct, dar și a celor indirecte, provocate de virusurile transmise prin intermediul acestora.
Afidele pot dezvolta rezistență la substanțele active insecticide prin două căi distincte: fie prin dezvoltarea unei capacități accelerate de metabolizare a insecticidelor, fie prin acumularea de mutații genetice care, transmise pe parcursul mai multor generații, le pot conferii rezistență la aceste substanțe.
Syngenta își menține angajamentul de a aduce soluții inovatoare și valoare adăugată fermierilor prin introducerea hibrizilor Hyvido® Neo cu rezistență genetică la virusul piticii și îngălbenirii orzului (Barley Yellow Dwarf Virus, BYDV).
Gena yd4 și rezistența genetică la BYDV și toleranță genetică la WDV
Hibrizii Hyvido® Neo sunt purtători ai genei yd4, care le oferă rezistență genetică la cele mai importante tulpini ale virusului piticirii și îngălbenirii orzului (BYDV): MAV, PAV, RPV.
În plus, gena yd4 oferă o toleranță genetică la virusul piticirii grâului (Wheat Dwarf Virus, WDV).
Vectorii de transmitere: afidele pentru BYDV și cicadele pentru WDV
Principalii vectori de transmitere sunt afidele în cazul virusului piticii și îngălbenirii orzului (BYDV):
- tulpina MAV: Păduchele ovăzului (Sitobion avenae)
- tulpina PAV: Păduchele cenușiu al gramineelor (Rhopalosiphum padi), Păduchele ovăzului (Sitobion avenae), Păduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum)
- tulpina RPV: Păduchele cenușiu al gramineelor (Rhopalosiphum padi).
Principalii vectori de transmitere în cazul virusului piticirii grâului (WDV) sunt cicadele (Psammotettix alienus).
Ce simptome apar și posibila confuzie cu anumite carențe
În cazul infectării cu virusul piticii și îngălbenirii orzului (BYDV), plantele care nu posedă gena de rezistență manifestă simptome specifice.
Acestea includ piticirea plantelor și îngălbenirea frunzelor începând de la vârf, simptome ce pot fi ușor confundate cu îngălbenirea cauzată de frig sau de carențele nutriționale.
Ulterior, frunzele afectate se rulează spre interior.
Ce beneficii oferă hibrizii Hyvido® Neo
În plus față de beneficiile specifice tuturor hibrizilor de orz (vigoare, uniformitate, utilizare mai eficientă a apei și a nutrienților, suprimarea buruienilor și productivitate mai ridicată), hibrizii Hyvido® Neo vin cu următoarele beneficii pentru fermieri:
- Singurii hibrizi de pe piața din România cu rezistență genetică la cele 3 tulpini ale BYDV;
- Stabilitatea specifică a hibrizilor de orz Syngenta;
- Asigură o multiplicare virală foarte redusă, ce protejează cultura femierului, dar și culturile învecinate;
- Pot fi semănați timpuriu, cu riscuri mai mici de pierdere a producției din cauza BYDV și WDV;
- Oportunitatea de a reduce nevoia utilizării insecticidelor în toamnă.
Material realizat de Mihai Popovici, Manager marketing semințe floarea-soarelui și cereale, România și Republica Moldova, Syngenta.
Pentru mai multe detalii, apelează reprezentantul Syngenta România din zona ta.